Hyppää sisältöön

Rintasyöpähoitojen yleiset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, myös rintasyövän hoidossa käytetyt valmisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. On tärkeää olla yhteydessä hoitopaikkaan, mikäli havaitsee hoitojen aiheuttamia haittoja tai muita uusia oireita.

Syövän hoidossa käytettävistä lääkkeistä erityisesti sytostaatit eli solunsalpaajat voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutukset johtuvat solunsalpaajien toiminnasta, joka ei rajoitu vain syöpäsolukkoon. Solunsalpaajat vahingoittavat usein jossain määrin myös elimistön terveitä kudoksia. Solunsalpaajat ovat kuitenkin tärkeitä lääkkeitä, jotka muodostavat syövänhoidon perustan. Myös rintasyövän hormonaaliset hoidot, täsmähoidot ja immunoterapia voivat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Suurin osa hoitojen haittavaikutuksista kohdistuu nopeasti uudistuviin kudoksiin, kuten hiuksiin, luuytimeen ja limakalvoihin. Nykyhoitojen avulla lääkkeiden aiheuttamia haittoja pystytään kuitenkin vähentämään merkittävästi. Päiväkirjan pitäminen auttaa hoidon suunnittelussa ja mahdollisten haittavaikutusten seurannassa.

Miten rintasyöpähoitojen haittavaikutuksia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa?

Hormonaalisten hoitojen haitat

Hormonihoitojen tavallisimmat haittavaikutukset muistuttavat vaihdevuosioireita. Hoitojen yhteydessä saattaa esiintyä hikoilua ja ärtymystä, kuumia aaltoja, emättimen limakalvojen kuivuutta ja unettomuutta. Harvinaisempia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi muutokset kohdun limakalvolla, syvät laskimotukokset sekä luun laadun muutokset, kuten luukato (osteoporoosi). On tärkeää kertoa lääkärille tai hoitajille, mikäli havaitsee hoitojen auheuttamia haittoja.

Täsmähoitoihin liittyvät haitat

Täsmälääkkeiden haitat voivat olla samantyyppisiä tai erityyppisiä kuin solunsalpaajien haitat. Haittavaikutusten hoito riippuu haitan aiheuttaneen lääkkeen vaikutusmekanismista. Hoitopaikasta annetaan suulliset ja kirjalliset ohjeet mahdollisista haittavaikutuksista ja niiden seurannasta. On tärkeää olla yhteydessä hoitopaikkaan mahdollisen haittavaikutuksen ilmaannuttua. Täsmälääkkeen käytöstä tulee kertoa myös hakeuduttaessa hoitoon päivystyspoliklinikalle.

Immuno-onkologisiin hoitohin liittyvät haitat

Rintasyövän immunologinen hoito voi aiheuttaa immuniteettiin liittyviä haittoja, jotka saattavat oireilla vielä hoidon päättymisen jälkeenkin. Immunoterapian luonteesta johtuen haitat voivat ilmetä useassa eri paikassa elimistössä muun muassa tulehduksena. Immuniteettiin liittyvän haitan tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta haittavaikutusta osataan hoitaa oikein. Tästä syystä on tärkeää ottaa yhteyttä hoitopaikkaan mahdollisen haittavaikutuksen ilmaannuttua. Immuno-onkologisen hoidon käytöstä tulee kertoa myös hakeuduttaessa hoitoon päivystyspoliklinikalle, vaikka hoito olisi jo päättynyt.

Milloin lääkäriin?

On tärkeää ottaa aina välittömästi yhteyttä lääkäriin, hoitajaan tai hoitavaan yksikköön, jos jokin haittavaikutus ilmaantuu. Hoitoon hakeuduttaessa on olennaista kertoa, millaista hoitoa on saanut. Näin voi varmistaa, että haittavaikutusta hoidetaan oikein eivätkä oireet pahene. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi immunoterapian aiheuttamat haitat saattavat oireilla viiveellä vielä hoitojen päättymisen jälkeen.

Jos tällä verkkosivustolla tai pakkausselosteessa mainitsemattomia haittavaikutuksia ilmenee, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin tai hoitajaan.

Lääkäriin tai hoitavaan yksikköön tulee olla välittömästi yhteydessä,
jos jokin seuraavista oireista ilmaantuu

Iho-oireet:
Jos käsissä tai jaloissa tuntuu kipua, turvotusta tai punoitusta.

Suutulehdus:
Jos suuhun ilmaantuu kipua, punoitusta, turvotusta tai haavaumia.

Ripuli:
Jos ulostaa useammin kuin neljä kertaa vuorokaudessa tai ripulia esiintyy yöllä.

Pahoinvointi:
Jos oksentaa useammin kuin kerran vuorokaudessa. Lisäksi jos menettää ruokahalun tai jos nautittu ruokamäärä on huomattavasti pienempi kuin tavallisesti.

Rintakipu:
Jos rintakehän keskellä tuntuu kipua, erityisesti rasituksen aikana.

Kuume ja tulehdukset:
Jos lämpöä on 38 °C tai enemmän tai ilmaantuu muita tulehduksen oireita.

Hae