Hyppää sisältöön

Mitä on rintasyövän liitännäishoito?

Varhaisvaiheen paikallisen rintasyövän adjuvantti- eli liitännäishoidolla tarkoitetaan leikkauksen jälkeen annettavaa säde- tai lääkehoitoa. Hoidon tarkoituksena on pienentää taudin uusiutumisen riskiä ja siten parantaa sairastuneen ennustetta.

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen moniammatillinen hoitotiimi kokoontuu arvioimaan kokonaistilannetta ja laatii yksilöllisen suosituksen liitännäishoidoista, kuten säde- ja lääkehoidosta. Liitännäishoito voidaan yleensä aloittaa noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, haavojen parannuttua. Liitännäishoitojen valintaan vaikuttaa syöpäkasvaimen koko, sen biologinen alatyyppi sekä levinneisyys kainalon imusolmukkeisiin. Taudin uusiutumisriskin lisäksi hoitosuunnitelmassa huomioidaan myös ikä, yleiskunto sekä mahdolliset muut sairaudet. Mikäli potilas on saanut leikkausta edeltävää säde- tai lääkehoitoa, liitännäishoitojen valinnassa otetaan huomioon myös vaste kyseiselle hoidolle.

Toisinaan ennuste on niin hyvä, että pelkkä paikallinen hoito riittää. Useimmiten kuitenkin suositellaan myös liitännäislääkehoitoa. Hyvin nuorille potilaille suositellaan liitännäislääkehoitoa riippumatta muista ennustetekijöistä.

Hae