Hyppää sisältöön

Rintasyöpäpotilaille tarkoitetut tukituotteet

Mikä on rintaproteesi?

Vaikka rintasyöpäleikkaukset ovat kehittyneet nopeasti ja mahdollistavat myös rinnan säästävän leikkauksen tai osapoiston, joskus rinta joudutaan poistamaan kokonaan.

Joillekin rintasyöpäpotilaille tehdään rinnan korjausleikkaus jo ensimmäisen syöpäleikkauksen yhteydessä tai myöhemmin. Jotkut jatkavat leikkauksen jälkeen elämäänsä ilman rintaa.

Kotiutuessaan leikkauksesta potilaat saavat mukaansa pehmeän puuvillasta valmistetun ensiproteesin, jonka tehtävänä on suojata leikkauksesta toipuvaa ihoa ja korvata rinnan menetettyä muotoa. Kun leikkaushaava on parantunut, potilas saa maksusitoumuksen lopullista silikonista proteesia varten. Proteesi valitaan ammattilaisen avulla erillisessä sovituksessa, jossa varmistetaan istuvuus ja mukavuus. Saatavilla on myös osaproteeseja, joita voi käyttää joko proteesirintaliivin taskussa tai suoraan iholla.

Rintaproteesia suositellaan käytettävän mahdollisimman säännöllisesti etenkin, jos toinen rinta on suuri tai poistettu kokonaan. Rintaproteesi tasapainottaa rintojen painoeroa ja estää mahdolliset ryhtivirheet. Rintaproteesilla saattaa olla myönteisiä vaikutuksia myös leikkauksesta toipumisen ja kehonkuvan kannalta.

Miten voi hankkia peruukin?

Joidenkin syöpähoitojen seurauksena hiukset saattavat ohentua tai lähteä. Vaikka hiukset kasvavat takaisin hoitojen päätyttyä, niiden lähtö on monelle suuri menetys.

Sytostaattihoitoja saava rintasyöpäpotilas saa maksusitoumuksen kuituhiuksesta valmistettuun peruukkiin, joka muistuttaa luonnonhiusta. Samalla potilas saa tiedot peruukkiliikkeistä, joista peruukin voi hankkia.

Peruukeista löytyy useita värejä ja leikkauksia, joista voi valita omaan tyyliin sopivan. Saatavilla on myös kevyempiä osaperuukkeja, joita voi käyttää esimerkiksi hattujen ja huivien alla. Peruukkiliikkeestä löytyy lisäksi laaja valikoima ihoystävällisiä pipoja, turbaaneja ja muita päähineitä.

Peruukkiostoksille kannattaa mennä vasta kun hiukset ovat lähdössä tai lähteneet, jotta ei tule vahingossa ostaneeksi liian isoa peruukkia. Peruukkien sovitukseen on hyvä varata aika etukäteen rauhallisen ja mukavan sovitushetken varmistamiseksi. Mukaan voi ottaa halutessaan ystävän makutuomariksi ja ottamaan kuvia. Kuvien avulla näkee paremmin, miltä peruukki näyttää takaa ja sivuilta.

Jos potilas haluaa peruukin, joka on maksusitoumuksessa määriteltyä korvaussummaa kalliimpi, hänellä on useimmiten mahdollisuus maksaa itse ylimenevä osuus.

Mitä ovat lymfaturvotuksen tukituotteet?

Lymfaturvotus johtuu imuteitten vaurioitumisesta leikkauksen tai sädehoidon seurauksena. Tällöin imunestettä voi pakkautua käteen tai osaan siitä, kainaloon, rintaan tai selkäpuolelle. Lymfaturvotus lisää infektioalttiutta ja aiheuttaa kipua rasituksessa, minkä vuoksi sen hoitaminen on tärkeää.

Jos rintasyöpäpotilas huomaa turvotusta, siitä kannattaa sanoa heti hoitavalle lääkärille tai hoitajalle. Varhainen reagointi on tärkeää parhaan hoitotuloksen saamiseksi. Mikäli turvotus tuntuu kuumalta ja kipeältä, voi hakeutua tarvittaessa myös päivystykseen.

Lymfaturvotuksen hoidossa tärkeintä on omahoito. Lymfaturvotuksesta kärsivät potilaat ohjataan fysioterapeutin vastaanotolle, jossa potilaat saavat oireita helpottavia jumppaohjeita sekä maksusitoumuksen mittojen mukaan valmistettavaan tukihihaan ja -hanskaan.

Tukihihaa ja -hanskaa suositellaan pidettäväksi aina päivisin, sillä niistä on merkittävää apua turvotukseen. Hihoja on saatavilla eri väreissä, joista voi valita omaan tyyliin sopivan sävyn. Vaikka hiha ja hanska saattavat tuntua tiukoilta ja epämukavilta, niitä kannattaa pitää sitkeästi. Myös jumppaohjeita kannattaa noudattaa säännöllisesti hyvän hoitotuloksen saamiseksi.

Asiantuntija: Tiia Ollikainen, syöpäsairaanhoitaja, HYKS Syöpäkeskus

Hae