Hyppää sisältöön

Tietoa rintasyövästä

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Miesten rintasyöpä on harvinainen. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain muutama kymmenen miestä.

Perustietoa rintasyövästä

Syövässä rintakudoksen terveet solun muuttuvat pahanlaatuisiksi ja muodostavat kasvaimen. Rintasyövän syntymiseen ja kehittymiseen ei ole yhtä selvää syytä, vaan se on monen muuttujan ja sattuman summa. Kasvainten syntyyn vaikuttavat ainakin perimä, hormonaaliset tekijät, ravinto ja ympäristötekijät.

Rinnasta löytyvä kyhmy on rintasyövän tavallisin oire. Rintasyövän toteamiseen käytettäviä menetelmiä ovat lääkärin suorittama rintojen tunnustelu ja tarkastelu, mammografia, ultraäänitutkimus ja neulabiopsia eli neulanäyte. Noin kolmasosa rintasyövistä löytyy täysin oireettomina seulontamammografiassa.

Rintasyöpä jaetaan kahteen päätyyppiin, tiehyt- ja rauhasperäiseen sen perusteella, mistä rinnan osasta syöpäsolut ovat peräisin. Lisäksi rintasyöpä luokitellaan hormonireseptoreiden ja HER2-reseptorin esiintyvyyden mukaan. Varhaisvaiheen, paikallinen rintasyöpä tarkoittaa, että kasvain ei ole levinnyt rinnan tai kainalon ulkopuolella. Kun syöpäkasvain on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön, puhutaan levinneestä rintasyövästä.

Rintasyövän ennusteeseen vaikuttaa rintasyövän alatyyppi sekä taudin levinneisyys. Suomessa lähes 90 % rintasyöpään sairastuneista on kuitenkin elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Rintasyövän hoito suunnitellaan yksilöllisesti kasvaimen ominaisuuksien ja syövän levinneisyyden perusteella. Sekä paikallista että levinnyttä rintasyöpää voidaan hoitaa. Levinnyttä rintasyöpää ei kuitenkaan pystytä parantamaan.

Kuinka yleinen
rintasyöpä on?

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä: vuosittain rintasyöpädiagnoosin saa noin 5000 suomalaista naista. Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään jossakin elämänsä vaiheessa. Riski sairastua rintasyöpään suurenee iän myötä.

Rintasyöpään sairastuneiden määrä on noin kaksinkertaistunut 1980-luvulta, mutta hyvä uutinen on, että rintasyöpäkuolleisuus on selvästi pienentynyt samana ajanjaksona. Tällä hetkellä Suomessa on yli 74 000 tuhatta elossa olevaa rintasyöpään sairastunutta naista. Tämä on sekä syövän varhaisen toteamisen että kehittyneiden hoitojen ansiota.

Oireet

Mitä oireita rintasyöpään liittyy?

Rintasyöpä voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka vaihtelevat yksilöllisesti. Usein epäily rintasyövästä syntyy, kun rinnasta löytyy tunnusteltaessa kyhmy.

Lue lisää
Diagnosointi

Miten rintasyöpä todetaan?

Rintasyöpää epäiltäessä lääkäri tutkii rinnan tunnustelemalla, minkä lisäksi tehdään rintojen kuvantamistutkimus. Tarvittessa rinnasta otetaan myös neulanäyte diagnoosin varmistamiseksi.

Lue lisää
Ennuste ja seuranta

Millainen ennuste rintasyövällä on?

Rintasyövän ennusteeseen vaikuttavat useat eri tekijät ja riski sairastua uudelleen vaihtelee yksilöllisesti. Seurannan tavoitteena on todeta syövän mahdollinen uusiutuminen varhain.

Lue lisää
Usein kysyttyä

Vastauksia mieltä askarrutaviin kysymyksiin

Rintasyöpäpolun eri vaiheissa mieleen tulee paljon kysymyksiä. Rintasyöpään ja sen hoitoon liittyvän sanaston ymmärtäminen auttaa hahmottamaan omaa sairautta ja tukee keskustelua hoitohenkilökunnan kanssa.

Katso usein kysytyt kysymykset Rintasyöpäsanasto

Hae