Hyppää sisältöön

Rintasyövän oireet

Rintasyöpä voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka vaihtelevat yksilöllisesti. Usein epäily rintasyövästä syntyy, kun rinnasta löytyy tunnusteltaessa kyhmy. Mikäli havaitset rinnassasi kyhmyn tai muita sinua huolettavia oireita, olethan yhteydessä lääkäriisi.

Kyhmy rinnassa tai kainalossa

Rintasyövän tavallisin oire on aristamaton kyhmy tai patti rinnassa. Kyhmy voi olla silmin havaittava tai tuntua vain käsin tutkittaessa. Joskus rintasyövän ensimmäinen merkki on kainalon imusolmukkeen etäpesäke, joka tuntuu kyhmynä tai pattina kainalossa.

On hyvä muistaa, että kaikki kyhmyt eivät ole syöpää. Rinnoista löytyy myös hyvänlaatuisia muutoksia, kuten kystia eli nesterakkuloita tai sidekudoskasvaimia. 

Rinnan kipu, kuumoitus, kutina tai kihelmöinti

Vaikka syöpäkyhmy on usein kivuton, se saattaa joskus aiheuttaa rinnassa pistelyn tunnetta, kosketusarkuutta tai vihlovaa kipua. Toisinaan rintasyöpä oireilee rinnan kuumoituksena, kihelmöintinä tai kutinana.

Muutos rinnan koossa tai muodossa

Syöpä ei aina ilmoita itsestään rinnan kyhmynä. Osalla sairastuneista rintasyöpä ilmenee äkillisenä muutoksena rinnan koossa, muodossa tai kimmoisuudessa. Rintaan voi muodostua kivistäviä alueita tai tiivistymiä.

Ihomuutokset ja haavaumat

Rintasyöpä voi myös aiheuttaa muutoksia ihossa. Rintaan saattaa ilmestyä niin sanottua appelsiini-ihoa tai rinnan iho voi vetäytyä sisäänpäin. Myös parantumaton haavauma tai ihottuma nännissä, nännipihassa tai rinnassa voi olla rintasyövän oire. Joskus ihon sävyssä tapahtuu muutoksia tai iho punottaa.

Nännin vetäytyminen tai erite

Toisinaan huoli rintasyövästä herää, kun nännin alueella havaitaan muutoksia. Rinnan syöpäkasvain saattaa johtaa nännin vetäytymiseen sisäänpäin tai oireilla toispuoleisena eritteenä nännistä. Erite voi olla kirkasta, veristä tai joskus maitomaista.

Muut oireet

Harvoissa tapauksissa rintasyöpä oireilee vasta, kun se on levinnyt rinnan ja kainalon ulkopuolelle ja lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Etäpesäkkeet voivat sijainnistaan riippuen aiheuttaa moninaisia oireita, esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinten kipuja (selkäkipu), hengitystieoireita, vatsavaivoja, keltaisuutta, kyhmyjä tai keskushermosto-oireita, kuten päänsärkyä tai pahoinvointia.

Tunne rintasi!

Miten rinnat kannattaa itse tutkia?

Rintojen säännöllinen tutkiminen auttaa huomaamaan niissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset. Varhainen toteaminen parantaa rintasyövän ennustetta.

Tutki rintasi säännöllisesti. Jos sinulla on kuukautiset, paras aika on heti niiden jälkeen.

Tarkemmat ohjeet ja lisätietoa www.tunnerintasi.fi

 

Näin tutkit rintasi:

  • Katsele rintoja peilistä sekä kädet alhaalla että ylös nostettuina, suoraan edestä sekä molemmilta sivuilta.
  • Kiinnitä huomiota rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa ja nännissä. Kokeile hellästi puristamalla tuleeko nännistä eritettä.
  • Tunnustele molemmat rinnat selällään maaten. Kierrä koko rinta napakasti painellen sormet suorina ja yhteen liitettyinä.
  • Toista kolmesti tutkittavan rinnan puoleisen käden ollessa vartalonmyötäisesti, ojennettuna suorana sivulle sekä pään yläpuolelle. Tunnustele myös kyljet.

Rintasyövän synty
Miten rintasyöpä syntyy?

Rintasyövän synty on monivaiheinen tapahtumasarja. Syövän syntymiseen ja kehittymiseen ei ole yhtä selvää syytä, vaan se on monen tekijän ja sattuman summa. Kaikkia syitä ei tunneta vielä tarkasti.

Lue lisää

Diagnosointi
Miten rintasyöpä todetaan?

Rintasyöpää epäiltäessä lääkäri tutkii rinnan tunnustelemalla, minkä lisäksi tehdään rintojen kuvantamistutkimus. Tarvittessa rinnasta otetaan myös neulanäyte diagnoosin varmistamiseksi. Tutkimusten tavoitteena on saada lisää tietoa sairaudesta hoidon suunnittelun tueksi.

Lue lisää

Hae