Hyppää sisältöön

Rintasyövän immuno-onkologinen hoito

Immuunijärjestelmän tehtävä on puolustaa elimistöä erilaisia vaaroja, kuten viruksia, bakteereja, ja myös syöpäsoluja vastaan. Immuunipuolustusjärjestelmä koostuu monista eri elimistön osista, joista osa muodostaa mekaanisen esteen taudinaiheuttajille, kuten iho ja limakalvot. Tämän lisäksi elimistössä liikkuu valkosoluja eli immuunisoluja, joiden tehtävä on tunnistaa ja poistaa elimistöstä taudinaiheuttajia sekä syöpäsoluja. Tilanteessa, jossa syöpä on päässyt kehittymään, tämä immuunisolujen puolustusmekanismi ei toimi oikein, tai se on menettänyt tehonsa.

Immunoterapiassa eli immunologisessa hoidossa annettava lääkehoito muun muassa palauttaa immuunisoluille erityisiä tunnistusmekanismeja, joiden avulla immuunisolut voivat taas toimia tehokkaasti ja poistaa syöpäsoluja elimistöstä. Immunoterapiaa käytetään tällä hetkellä ainoastaan levinneen kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoidossa. Tällä hetkellä käytettäviä immunoterapiavalmisteita ovat atetsolitsumabi▼ ja pembrolitsumabi. Rintasyövässä immunoterapiahoito annetaan yhdessä solusalpaajahoidon kanssa yhdistelmähoitona.

Solusalpaajahoitojen haittojen lisäksi immunoterapiasta voi aiheutua immuniteettiin liittyviä haittoja. Nämä haitat voivat ilmentyä vielä immunoterapiahoitojen päättymisen jälkeenkin. Hoitopaikasta annetaan suulliset ja kirjalliset ohjeet mahdollisista haittavaikutuksista ja niiden seurannasta. On tärkeää olla yhteydessä hoitopaikkaan mahdollisen haittavaikutuksen ilmaannuttua. Immunoterapian käytöstä tulee kertoa myös hakeuduttaessa hoitoon päivystyspoliklinikalle.

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Hae