Tukea ja neuvontaa rintasyöpäpotilaalle

Rintasyöpä ja siihen liittyvät hoidot saattavat vaikuttavat koko kehoon ja henkiseen jaksamiseen. Erilaisia potilaan elämää helpottavia palveluita ja tukituotteita on kuitenkin saatavilla runsaasti. Syöpälääkärien ja -hoitajien lisäksi myös muut ammattilaiset ovat tarvittaessa rintasyöpäpotilaiden apuna hoidon eri vaiheissa. Omista tarpeista ja tunteista kannattaa aina puhua rohkeasti oman lääkärin tai hoitajan kanssa, jotka osaavat tarvittaessa ohjata erilaisten palvelujen pariin.

Mitkä ovat rintasyöpäpotilaille tarkoitetut tukituotteet?

  • Rintasyöpää voidaan usein hoitaa tehokkaasti, mutta leikkauksilla ja hoidoilla on myös haittavaikutuksia.
  • Rinnan leikkaus, hiustenlähtö ja muut muutokset kehossa voivat vaikuttaa hyvinvointiin ja kehonkuvaan.
  • Saatavilla on laaja valikoima tukituotteita, kuten rintaproteesi, peruukki ja lymfaturvotuksen tukituotteet. Rintasyöpäpotilas voi saada tukituotteista apua hoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Lue lisää rintasyöpäpotilaille tarkoitetuista tukituotteista täältä.

Mistä rintasyöpäpotilas saa psyykkistä tukea?

  • Rintasyöpään sairastuminen on kova koettelemus kehon lisäksi myös mielelle.
  • Sairauden herättämistä tunteista kannattaa puhua läheisten lisäksi lääkärille tai hoitajalle, sillä apua on usein saatavilla.
  • Jos rintasyöpäpotilas tarvitsee hoitojen aikana psyykkistä apua, hän saa lähetteen psykiatrisen sairaanhoitoajan, psykiatrin tai psykologin vastaanotolle.
  • Myös potilasjärjestöjen vertaistuesta voi saada voimaa sairauden kanssa jaksamiseen.

Lue lisää psyykkisestä tuesta ja vertaistuesta täältä.

Mitä muita palveluja rintasyöpäpotilaille on tarjolla?

Fysioterapeutti

Lähes kaikki rintasyöpäpotilaat tarvitsevat fysioterapeutin apua jossain vaiheessa hoitopolkua. Rintasyöpään liittyvät leikkaukset voivat vaikuttavaa koko kehoon.

Fysioterapeutit auttavat esimerkiksi lymfaturvotukseen, ryhtiin ja kehon virheasentoihin liittyvissä asioissa. He ohjaavat potilasta tarvittaessa lisäksi erilaisten tukituotteiden, kuten tukihihan ja – hanskan sekä kompressiorintaliivien kanssa.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemuksella on tärkeä merkitys sekä rintasyöpähoitojen aikana että niiden jälkeen. Potilaan toiveen ja tarpeiden perusteella hänelle voidaan varata aika ravitsemusterapeutille ilman erillistä lähetettä.

Ravitsemusterapeutti antaa potilaalle yleistä ravitsemusohjausta tai neuvoo erityistilanteissa sekä vastaa potilaan ravitsemukseen liittyviin kysymyksiin.

Mikä on ravitsemuksen merkitys rintasyöpäpotilaalle?

  • Terveellisistä elintavoista on tärkeää huolehtia rintasyöpähoitojen aikana. Niillä saattaa olla myös vaikutusta taudin uusiutumisriskiin.
  • Lihominen ja alkoholi lisäävät rintasyövän sairastumisriskiä, kun taas runsas kasvisten nauttiminen yhdistettynä liikuntaan pienentävät riskiä.
  • Ruoasta nauttimista ei saa kuitenkaan unohtaa ja satunnainen herkuttelukin on sallittua.

Lue lisää elintapojen vaikutuksesta rintasyöpään ja vinkkejä ravitsemukseen täältä.

Kela

Kela myöntää rintasyöpäpotilaille erilaisia sosiaalietuuksia ja korvaa osan kustannuksista, joita sairaanhoito aiheuttaa. Tietoja ja neuvoja Kelan etuuksista sekä hakemusten täyttämisestä saat mm. jokaisessa sairaalassa tavattavissa olevalta sosiaalityöntekijältä, kuntoutusohjaajalta, Kelan paikallistoimistosta, syöpäjärjestöjen neuvonta-asemilta ja omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Mistä saa lisätietoa tuki- ja neuvontapalveluista?

Lisätietoa rintasyöpäpotilaille tarkoitetusta tuesta saa omasta hoitopaikasta. Oman hoitajan puoleen voi kääntyä mieltä askarruttavissa asioissa. Monissa hoitopaikoissa on myös sähköisiä tukisovelluksia, joiden kautta yhteydenotto on helppoa.

Lisäksi tietoa, tukea ja neuvontaa saa potilasyhdistyksistä:

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry: https://www.europadonna.fi/
Suomen Syöpäpotilaat ry: https://www.syopapotilaat.fi/
Siskot – Syöpäkuntoutujat: https://www.siskola.fi
Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut: https://www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut/
Huoleti: https://huoleti.fi/

Katso lisää:

TukituotteetLue lisää
Psyykkinen tuki ja vertaistukiLue lisää
Ravinto ja ruokavalioLue lisää