Hyppää sisältöön

Naiseus ja äitiys

Rinnan leikkaus tai poisto sekä hiusten, kulmakarvojen, silmäripsien ja häpykarvoituksen tilapäinenkin lähteminen saattaa muuttaa ihmisen minäkuvaa. Tämä muutos voi tulla suurena yllätyksenä, eikä sopeutuminen tilanteeseen välttämättä ole helppoa.

Potilas saattaa huolehtia rakastaako oma kumppani ja jaksaako pysyä rinnalla, kun oma keho muuttuu. On luonnollista, että myös kumppani ja läheiset huomaavat muutoksen, mutta näkevät usein sen paljon vähemmän merkittävänä asiana kuin potilas itse.

Leikkauksesta toipuminen ja hoidot ovat raskaita ja saattavat aiheuttaa muutoksia parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen. On täysin luonnollista, että ajatukset erotiikasta saattavat olla kaukaisia, kun voimavarat tarvitaan muualla. Syöpä ei tietenkään poista ihmisen seksuaalisuutta, mutta saattaa muuttaa ja kyseenalaistaa sen pitkäksikin aikaa. Sairauden vaikutukset seksuaalisuuteen ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä.

Oma lääkäri ja hoitaja voivat ohjata potilaan seksuaaliterapeutin vastaanotolle saamaan tukea erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. He voivat neuvoa sopivia tuotteita, joiden avulla seksi voi olla nautinnollisempaa. Vaikka keskustelun aloittaminen seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on vaikeaa, usein on kuitenkin helpottavaa puhua asioista suoraan ja niiden oikeilla nimillä.

Lisää tietoa syövästä ja seksuaalisuudesta löydät esimerkiksi Suomen Syöpäpotilaat ry:n kautta.

Asiantuntija: Tiia Ollikainen, syöpäsairaanhoitaja, HYKS Syöpäkeskus

Miten rintasyöpä vaikuttaa naiseuteen ja seksuaalisuuteen?

  • Rintasyöpään sairastuminen, leikkaus-, lääke- ja sädehoito sekä hoitojen sivuvaikutukset saattavat vaikuttaa merkittävästi myös minäkuvaan ja seksuaalisuuteen.
  • Jokainen reagoi tilanteeseen eri tavalla ja sopeutuminen on hyvin yksilöllistä.
  • Rintasyöpäpotilas voi saada omasta pyynnöstä lähetteen seksuaaliterapeutin vastaanotolle saamaan tukea seksuaalisuuteen ja minäkuvaan liittyviin huoliin ja ongelmiin.

Rintasyövän sairastaneen ajatuksia naiseudesta ja parisuhdeasioista

“Hiusten lähtö ei lopulta tuntunutkaan yhtä vaikealta kuin oman olemuksen muuttuminen hoitojen jälkeen. Painoa ja nestettä tuli kehoon eri puolille. Tähän en ollut osannut varautua.”

“Hoitojen päätyttyä ajattelin, että olen sinut kaiken tapahtuneen, kuten rinnan poiston kanssa. Kaikkea ei kuitenkaan voi käsitellä kerralla, vaan elämän eri vaiheissa asiat nousevat aina välillä pintaan.”

“Haen nyt parisuhteelta eri asioita, kuin ennen sairastumista. Vaadin enemmän ihmiseltä, jonka haluan rinnalleni.”

Miten rintasyöpä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

  • Rintasyöpähoidot voivat alentaa hedelmällisyyttä.
  • Nuorena rintasyöpään sairastuneille tarjotaan hedelmällisyysneuvontaa.

Rintasyöpähoitojen vaikutus hedelmällisyyteen on tunteita ja kysymyksiä herättävä asia, joka voi vaikuttaa voimakkaasti myös parisuhteeseen. Hedelmällisessä iässä olevan potilaan syöpähoidoissa pyritään ottamaan huomioon mahdollisuus hankkia lapsia myöhemmin. Toisinaan voidaan tehdä esim. munasolukeräys. Joskus rintasyövän paranemisen kannalta on kuitenkin päädyttävä ratkaisuun, joka aiheuttaa pysyvän lapsettomuuden.

Mikäli rintasyöpä löydetään raskauden aikana, hoidot ja niiden eteneminen suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä gynekologien kanssa. Jos rintasyöpä todetaan imetyksen aikana, tulee imetys lopettaa välittömästi hoitojen aloittamiseksi. On hyvä tietää, että syöpä ei välity maidon kautta lapselle.

Rintasyövän sairastaneen ajatuksia lapsettomuudesta

”Tuntui todella vaikealta kuulla lääkärin sanovan, etten voi edes yrittää tulla raskaaksi. Siitäkin huolimatta, että 40-vuotiaana olin jo ennen sairastumista ajatellut, etten tule saamaan lapsia.”

”Olen käynyt lapsettomuutta läpi pikku hiljaa. Vähitellen ajatukset ja unelmat ovat muuttuneet. Silti suru nostaa aina välillä päätään elämän eri vaiheissa.”

”Jokaisella pitää olla oikeus antaa tunteiden tulla, surra, olla vihainen ja katkera. Sitä ei tarvitse hävetä tai peitellä.”

”Vaikeuden tunteiden keskellä kannattaa kuunnella itseään ja miettiä, miten voi hyvin ja jaksaa eteenpäin. Panostaa niihin asioihin, joista tulee hyvä mieli.”

Miten kertoa rintasyövästä lapsille?

  • Moni vanhempi pelkää kertoa lapselle rintasyövästä pyrkien näin suojelemaan lasta vaikealta asialta. Puhumattomuus kuitenkin ruokkii lapsessa epävarmuutta, pelkoa ja syyllisyyttä.
  • Avoimuus ja asioiden jakaminen tuovat lapsille turvallisuutta sekä lujittavat perheen sisäisiä suhteita.
  • Jos lapsi kysyy kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta, kerro se hänelle. Lapsi hyväksyy, ettei kaikkiin kysymyksiin ole vastausta.
Lue lisää

Mikä on rinnan korjausleikkaus?

Rinnan korjausleikkaus eli rekonstruktio tarkoittaa uuden rinnan rakentamista leikatun tilalle. Korjausleikkaukset ovat kehittyneet paljon viime vuosien aikana ja tarjolla on monia vaihtoehtoja. Toimenpide on vaativa, mutta monelle tärkeä etappi toipumisen tiellä.

Lue lisää

Hae