Hyppää sisältöön

Rinnan korjausleikkaus

Korjausleikkauksen eli rintarekonstruktion edellytyksenä on, että kunto kestää vaativan leikkauksen. Sopiva leikkausmenetelmä valitaan yhdessä potilaan kanssa terveydentilan, toiveiden ja ruumiinrakenteen mukaan. Nykyisin suurimmassa osassa rintarekonstruktioista uusi rinta rakennetaan potilaan omasta kudoksesta. Tyypillisesti rinnan korjausleikkausta suunnitellaan, kun rintasyöpäleikkauksesta on kulunut 1–2 vuotta. Joissakin tapauksissa korjausleikkaus voidaan tehdä jo rintasyöpäleikkauksen yhteydessä.

Mitä erilaiset leikkausmenetelmät tarkoittavat?

DIEP, TRAM ja SIEA ovat leikkausmenetelmiä, joissa uusi rinta rakennetaan vatsakielekkeestä. Nämä menetelmät ovat parhaita etenkin suurikokoisen rinnan rakentamiseen. Leikkaus on iso ja teknisesti vaativa, eikä sitä voida aina tehdä naisille, joiden vatsan iho on kiinteä ja rasvaa ihon alla vain vähän.

LD tarkoittaa leikkausmenetelmää, jossa uusi rinta rakennetaan varrellisesta selkäkielekkeestä. Menetelmään yhdistetään usein implantti tuomaan volyymia. Leikkaus ei sovi suuren rinnan rakentamiseen, mutta on joidenkin kirurgien mielestä teknisesti muita helpompi menetelmä.

TMG ja LAP ovat leikkausmenetelmiä, jossa uusi rinta rakennetaan sisäreiden tai alaselän ja pakaran alueelta otetusta ihokielekkeestä. Nämä menetelmät sopivat erityisesti pienen tai keskisuuren rinnan rakentamiseen silloin, kun ihoa on huonosti tarjolla muualla kehossa.

Rasvansiirto on menetelmä, jossa rasvasoluja siirretään rasvaimulla rinnan alueelle. Ihoa voidaan venyttää proteesilla ja alipaineimulla. Tämän menetelmä avulla vältytään suurelta ihonsiirrolta. Hyvä lopputulos saattaa kuitenkin vaatia useita leikkauksia ja eri menetelmien yhdistämistä.

Implantti on silikoninen ihon alla oleva proteesi. Implanttileikkaus on toimenpiteenä suhteellisen helppo, jättää vain vähäiset arvet. Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, ja implantti sopii myös hoikalle, nuorelle, synnyttämättömälle ja pienirintaiselle naiselle. Implantin käyttöikä on kuitenkin vain 10–15 vuotta.

Hae