Hyppää sisältöön

Diagnoosina levinnyt rintasyöpä

Suurin osa rintasyöpään sairastuneista, joilla todetaan varhaisvaiheen paikallinen syöpäkasvain rinnan ja/tai kainalon alueella, parantuu taudista. Ikävä kyllä noin 15-20 %:lla rintasyövän sairastaneista tauti uusiutuu ja lähettää etäpesäkkeitä elimistöön. Useimmiten taudin leviäminen huomataan muutamien vuosien tai joskus vuosikymmenien kuluttua rintasyöpään sairastumisesta. Pienellä osalla (noin 5 %) sairastuneista rintasyöpä on jo toteamisvaiheessa levinnyt.

Levinneen rintasyövän oireet riippuvat etäpesäkkeiden sijainnista. Etäpesäkkeet voivat oireilla tuki- ja liikuntaelinten pitkittyneenä kipuna tai liikkumisvaikeuksina, toisille ilmaantuu päänsärkyä, näköhäiriöitä tai huimausta. Keuhkojen etäpesäkkeet voivat aiheuttaa hengenahdistusta tai yskää, kun taas pahoinvointi, turvotus tai laihtuminen saattaa viitata vatsaontelon etäpesäkkeeseen. Rintasyövän leviäminen voi myös olla oireetonta.

Mikäli on syytä epäillä levinnyttä rintasyöpää, lääkäri tekee lähetteen jatkotutkimuksiin, jotka valitaan oireiden mukaisesti. Tutkimuksiin voi sisältyä muun muassa röntgen-, tietokonetomografia- tai magneettikuvauksia, isotooppitutkimuksia, kuten luustokartta, tai neulanäytteiden ottoa. Verikokeiden avulla voidaan tutkia syöpämerkkiaineita.

Levinnyt rintasyöpä on nykykäsityksen mukaan parantumaton sairaus. Hoidolla voidaan kuitenkin hidastaa taudin etenemistä, lievittää oireita ja ylläpitää mahdollisimman pitkää ja laadukasta elämää syövän kanssa. Lue lisää levinneen rintasyövän hoidosta täältä.

Hae