Psyykkinen tuki ja vertaistuki

Rintasyöpäpotilaiden psyykkinen tuki

Syöpäklinikalla toimii usein erillinen psykososiaalinen yksikkö, jonka psykiatriset sairaanhoitoajat, psykiatrit ja psykologit tarjoavat potilaille arvittaessa psyykkistä tukea syöpähoitojen aikana. Potilas voi saada erillisen lähetteen psykososiaalisen yksikön palveluiden pariin. Vastaanotolle voi tulla alutessaan yhdessä puolison ja lasten kanssa (linkki alasivulle 9.). Myös sairaalapastori on usein tavattavissa sairaalassa ja voi tarjota potilaille eskusteluapua.

Potilasjärjestöt ja vertaistuki

Potilasjärjestöt ovat rintasyöpäpotilaan tukena hoitojen aikana ja niiden jälkeen. Oman alueen potilasjärjestöihin kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä ja pysyä lisätietoja toiminnasta.

Syöpäyhdistyksen tukihenkilö saattaa olla myös tavattavissa henkilökohtaisesti syöpäklinikalla. Häneltä saa tietoa esimerkiksi erilaisista kuntoutuksista ja vertaistukiryhmistä.

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontapalvelun hoitajat antavat tietoa ja tukea syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa sekä tarjoavat myös perinnöllisyysneuvontaa ja neuvovat taloudellisissa kysymyksissä.

HUOLETI – TUKEA JA APUA ARKEEN


Huoleti-sovelluksen avulla voit löytää muita kanssasi samassa tilanteessa olevia omalta lähialueeltasi ajasta ja paikasta riippumatta. Ajatusten ja kokemusten vaihtaminen oman vertaisverkoston kanssa tukee jaksamista. Kun kutsut omat läheisesi Huoletiin tukijoiksesi, voit helposti pyytää pientä tai suurempaa arkista apua juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset. Myös läheisesi saavat näin auttamisen ja tukemisen keinoja.

Lataa Huoleti puhelimesi sovelluskaupasta. Kirjaudu sisään ”minulla on huoli” – roolilla. Sen jälkeen sovellus kysyy rekisteröintikoodia, jonka voit saada mm. potilasjärjestöstäsi. Voit myös aloittaa kahden viikon ilmaisen kokeilujakson ja sen jälkeen maksaa itse Huoleti –jäsenyytesi.

 

Vertaistuki tuo voimaa sairauden kanssa pärjäämiseen. Vertaistuki on tukitoimintaa kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Se perustuu samankaltaisia lämänkokemuksia ja elämänvaiheita eläneiden ihmisten tasa-arvoisuuteen sekä kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen. Useat kokevat jopa tärkeimpänä vertaistukena muiden rintasyöpäpotilaiden tapaamisen hoitojen aikana sairaalassa.

Syöpäklinikalla toimii usein erilaisia rintasyöpähoitajien tai potilasyhdistysten vertaistukiryhmiä, joiden tapaamisiin voi osallistua vapaasti. potilasjärjestöt järjestävät lisäksi tapaamisia ja muita tilaisuuksia ympäri Suomen. Facebookista löytää erilaisia rintasyöpäpotilaiden omia yhteisöjä, joissa on mahdollisuus jakaa kokemuksia ja saada tukea muilta samassa tilanteessa olevilta.

Rintasyöpäyhdistyksen tuki ja palvelut on tarkoitettu kaikille rintasyöpään sairastuneille.
Kanssasisarten tuen lisäksi se tarjoaa ammattilaisapua ja -neuvontaa

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry: https://www.europadonna.fi/
Suomen Syöpäpotilaat ry: https://www.syopapotilaat.fi/
Siskot – Syöpäkuntoutujat: https://www.siskola.fi
Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut: https://www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut/
Huoleti: https://huoleti.fi/

Katso lisää:

Tuki ja neuvontaLue lisää
TukituotteetLue lisää
Ravinto ja ruokavalioLue lisää