Hyppää sisältöön

Mitä rintasyövän neoadjuvanttihoito tarkoittaa?

Varhaisvaiheen rintasyövän hoito voidaan aloittaa lääke- tai sädehoidolla ennen rintasyöpäleikkausta, jolloin puhutaan neoadjuvanttihoidosta. Päätös hoidon aloituksesta tehdään yleensä moniammatillisessa tiimissä ja siinä huomioidaan muun muassa kasvaimen koko ja paikallinen levinneisyys sekä syövän biologinen alatyyppi. Tietyissä tilanteissa neoadjuvanttihoito ei sovellu yleiskunnon, muun sairauden tai muun lääkityksen vuoksi.

Neoadjuvanttihoidon tarkoituksena on pienentää kasvainta ja siten helpottaa rintasyöpäleikkauksen toteuttamista. Lisäksi hoidon avulla pyritään tuhoamaan muualle elimistöön päässeet syöpäsolut ja pienentämään syövän uusiutumisriskiä. Neoadjuvanttihoidon vaikutusta tarkastellaan yleensä kuvantamalla parin hoitokerran välein. Hoitovasteen seurannan perusteella arvioidaan, milloin siirrytään rintasyöpäleikkaukseen.

Neoadjuvanttihoito tarkoittaa esimerkiksi solunsalpaajahoitoa, täsmähoitoa, immuno-onkologista hoitoa, hormonaalista hoitoa tai sädehoitoa, joka aloitetaan ennen rintasyöpäleikkausta.

Hae