Hyppää sisältöön

Mitä rintasyövän neoadjuvanttihoito tarkoittaa?

Tietyissä tilanteissa varhaisvaiheen paikallisen rintasyövän hoito voidaan aloittaa säde- tai lääkehoidolla. Tällöin puhutaan neoadjuvanttihoidosta, jolla siis tarkoitetaan ennen rintasyöpäleikkausta annettavaa säde- tai lääkehoitoa. Usein neoadjuvanttihoidon tarkoituksena on mahdollistaa rintasyöpäleikkaus tai helpottaa sen toteuttamista. Lisäksi se mahdollistaa lääkehoidon varhaisen aloituksen ja vaikuttaa näin myös muualle elimistöön mahdollisesti päässeisiin syöpäsoluihin. Neoadjuvanttihoidon myötä saadaan myös yksilöllisesti arvokasta tietoa hoidon tehosta ja taudin ennusteesta.

Neoadjuvanttihoitoa käytetään Suomessa yleensä silloin, kun tauti on edennyt laajalle alueelle rinnassa tai kainalossa eikä kasvain ole leikattavissa, tai kun kyseessä on tulehduksellinen rintasyöpä. Joskus neoadjuvanttihoidon tarkoitus voi olla myös kasvaimen pienentäminen säästävän leikkauksen mahdollistamiseksi. Neoadjuvanttihoito valitaan kasvaimen biologisen alatyypin perusteella. Leikkausta edeltävässä lääkehoidossa käytetään yleensä solunsalpaajahoitoa, solunsalpaajan ja täsmähoitojen yhdistelmää tai hormonaalista hoitoa.


Rintasyöpäleikkaus

Leikkaus on varhaisvaiheen paikallisen rintasyövän ensisijainen ja yleisin hoitomenetelmä. Leikkauksessa pyritään poistamaan syöpäsolut rinnan ja kainalon alueelta. Tilanteesta ja sairastuneen toiveista riippuen voidaan tehdä joko rinnan säästävä leikkaus tai koko rinnan poistoleikkaus.

Lue lisää

Hae