Hyppää sisältöön

Rintasyövän hormonihoito

Normaalien solujen jakautuminen on tarkoin säädelty prosessi. Syöpäsolut kuitenkin kasvavat ja jakautuvat välittämättä elimistön normaaleista säätelymekanismeista. Ympäristön solut ja muut aineet, kuten hormonit, vaikuttavat myös syöpäsoluihin. Syöpäsolujen riippuvuutta hormoneista voidaan hyödyntää rintasyövän hoidossa.

Estrogeeni ja progesteroni ovat hormoneja, jotka muun muassa edistävät kasvaimen kasvua. Jos syöpäsoluissa esiintyy estrogeeni- ja progesteronireseptoreita, saattaa hormonihoidoista olla hyötyä. Hormonihoidoilla voidaan joko estää estrogeenin ja progesteronin toimintaa tai häiritä niiden muodostumista. Näin voidaan hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista. Hormonaalisia hoitoja käytetään neoadjuvanttihoitona, liitännäishoitona solunsalpaajien jälkeen sekä levinneen rintasyövän hoidossa.

Hormonihoidot ovat tyypillisesti suun kautta otettavia lääkkeitä ja yleensä hyvin siedettyjä. Hormonihoitojen tavallisimmat haittavaikutukset muistuttavat vaihdevuosioireita. Potilailla saattaa esiintyä hikoilua ja ärtymystä, kuumia aaltoja, emättimen limakalvojen kuivuutta ja unettomuutta. Harvinaisempia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi muutokset kohdun limakalvolla, syvät laskimotukokset sekä luun laadun muutokset, kuten luukato.

Koska erilaisten hormonihoitojen haittavaikutukset eroavat toisistaan, lääkäri arvioi haittavaikutusten riskin ja pyrkii valitsemaan potilaalle parhaiten soveltuvan lääkehoidon. Hoidon valinnassa otetaan huomioon sekä lääkkeen teho että siedettävyys.

Hormonihoidot jakautuvat kahteen päätyyppiin

Antiestrogeenit eli SERM-hoidot

Antiestrogeenit eli SERM-valmisteet (selektiiviset estrogeenireseptorin muuntelijat) estävät estrogeenin toiminnan sitoutumalla solujen estrogeenireseptoreihin, jolloin elimistön estrogeeni ei pääse sitoutumaan kohteeseensa ja syöpäsolun toiminta häiriintyy.

Rintasyövän hoidossa eniten käytettyjä SERM-lääkkeitä ovat tamoksifeeni ja toremifeeni. Ne lähettävät estrogeenin kaltaisia signaaleja sitoutuessaan estrogeenireseptoreihin luu- tai maksasoluissa tai muualla kehossa. Siksi SERM-lääkkeet näyttävät hidastavan luukatoa vaihdevuosien jälkeen. Ne voivat myös alentaa maksan tuottamaa kolesterolipitoisuutta. SERM-lääkehoidon kesto on yleensä 5-10 vuotta.

Aromataasin estäjät

Rintasyövän hormonihoito voi perustua myös kehon tuottaman estrogeenin määrän vähentämiseen. Koska vaihdevuosien jälkeen munasarjat eivät enää tuota estrogeenia, elimistö voi käyttää sen rakennusaineena toista hormonia, androgeeniä. Vaihdevuosien jälkeen suurin osa estrogeenistä muodostuukin juuri androgeenistä. Aromataasin estäjät estävät androgeenin muuntumisen estrogeeniksi. Aromataasin estäjien vaikutuksesta normaalisti toimivien munasarjojen estrogeenituotanto ei lopu kokonaan, joten ne soveltuvat vain vaihdevuosien jälkeiseen rintasyövän hoitoon.

Tavallisimpia aromataasin estäjiä ovat anastrotsoli, eksemestaani ja letrotsoli. Aromataasin estäjät ovat yleensä hyvin siedettyjä hoitoja, ja vain muutama prosentti potilaista joutuu keskeyttämään hoidon haittavaikutusten vuoksi.

Hae