Hyppää sisältöön

Rintasyövän hormonihoito

Normaalien solujen jakautuminen on tarkoin säädelty prosessi. Syöpäsolut kuitenkin kasvavat ja jakautuvat välittämättä elimistön normaaleista säätelymekanismeista. Ympäristön solut ja muut aineet, kuten hormonit, vaikuttavat myös syöpäsoluihin. Syöpäsolujen riippuvuutta hormoneista voidaan hyödyntää rintasyövän hoidossa.

Estrogeeni ja progesteroni ovat hormoneja, jotka muun muassa edistävät kasvaimen kasvua. Jos syöpäsoluissa esiintyy estrogeeni- ja progesteronireseptoreita, saattaa hormonihoidoista olla hyötyä. Hormonihoidoilla voidaan joko estää estrogeenin ja progesteronin toimintaa tai häiritä niiden muodostumista. Näin voidaan hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista. Hormonaalisia hoitoja käytetään neoadjuvanttihoitona, liitännäishoitona solunsalpaajien jälkeen sekä levinneen rintasyövän hoidossa.

Hormonihoidot ovat tyypillisesti suun kautta otettavia lääkkeitä ja yleensä hyvin siedettyjä. Hormonihoitojen tavallisimmat haittavaikutukset muistuttavat vaihdevuosioireita. Potilailla saattaa esiintyä hikoilua ja ärtymystä, kuumia aaltoja, emättimen limakalvojen kuivuutta ja unettomuutta. Harvinaisempia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi muutokset kohdun limakalvolla, syvät laskimotukokset sekä luun laadun muutokset, kuten luukato.

Koska erilaisten hormonihoitojen haittavaikutukset eroavat toisistaan, lääkäri arvioi haittavaikutusten riskin ja pyrkii valitsemaan potilaalle parhaiten soveltuvan lääkehoidon. Hoidon valinnassa otetaan huomioon sekä lääkkeen teho että siedettävyys.

Hormonihoidot jakautuvat kahteen päätyyppiin

Antiestrogeenit eli SERM- ja SERD-hoidot

Antiestrogeenit eli naishormonien vastavaikuttajat estävät tai vähentävät estrogeenin vaikutusta rintakudoksessa. SERM- (selektiiviset estrogeenireseptorin muuntelijat) ja SERD-hoidot (selektiiviset estrogeenireseptorin hajottajat) ovat antiestrogeenejä, jotka estävät estrogeenin toimintaa sitoutumalla solujen estrogeenireseptoreihin. Tämän seurauksena estrogeeni ei pääse sitoutumaan rintakudoksessa kohteeseensa ja syöpäsolujen toiminta häiriintyy. Rintasyövän hoidossa eniten käytettyjä SERM-valmisteita ovat tamoksifeeni ja toremifeeni. Fulvestrantti on toistaiseksi ainut rintasyövän hoidossa käytettävä SERD-valmiste.

Vaikka SERM-valmisteilla on rintakudoksessa estrogeenin toimintaa heikentävä vaikutus, ne voivat toimia elimistön muissa kudoksissa, kuten luustossa tai maksakudoksessa, estrogeenin kaltaisesti. Rintasyövän lisäksi SERM-valmisteita käytetään myös vaihdevuosien hormonihoitona.

Aromataasin estäjät

Rintasyövän hormonihoito voi perustua myös kehon tuottaman estrogeenin määrän vähentämiseen. Koska vaihdevuosien jälkeen munasarjat eivät enää tuota estrogeenia, elimistö voi käyttää sen rakennusaineena toista hormonia, androgeeniä. Vaihdevuosien jälkeen suurin osa estrogeenistä muodostuukin juuri androgeenistä. Aromataasin estäjät estävät androgeenin muuntumisen estrogeeniksi. Aromataasin estäjien vaikutuksesta normaalisti toimivien munasarjojen estrogeenituotanto ei lopu kokonaan, joten ne soveltuvat vain vaihdevuosien jälkeiseen rintasyövän hoitoon.

Tavallisimpia aromataasin estäjiä ovat anastrotsoli, eksemestaani ja letrotsoli. Aromataasin estäjät ovat yleensä hyvin siedettyjä hoitoja, ja vain muutama prosentti potilaista joutuu keskeyttämään hoidon haittavaikutusten vuoksi.

Hae