Usein kysyttyä

Rintasyöpään, sen diagnostiikkaan ja hoitoon liittyy runsaasti lääketieteellisiä termejä, joiden ymmärtäminen auttaa potilasta hahmottamaan paremmin omaa sairauttaan sekä osallistumaan hoitopäätöksiin. Löydät kattavan rintasyöpäsanaston täältä.

Usein kysyttyä

 1. Olen löytänyt rinnastani kyhmyn. Mihin minun tulisi ottaa yhteyttä?
  Tavallisimmat paikat ovat terveyskeskus, työterveyslääkäri ja gynekologi, mutta kuka tahansa lääkäri voi lähettää potilaan tarkempiin tutkimuksiin mammografiaan. Monissa paikoissa lähetteen voi saada myös hoitajan kautta (esim. työterveyshoitajalta). Tutkimuksiin tulisi hakeutua viiveettä.
 2. Mitä tutkimuksia rintasyövän toteamiseksi tehdään?
  Mammografia, ultraääni ja neulanäyte ultraääniohjauksessa ovat tärkeimmät tutkimukset. Joskus voidaan tehdä myös muita kuvantamistutkimuksia.
  Lue lisää rintasyövän toteamisesta täältä.
 3. Miten varhaisen vaiheen rintasyöpää hoidetaan?
  Tavallisesti varhaisen vaiheen rintasyöpäpotilaalle annetaan leikkauksen jälkeen solunsalpaajahoitoa, tietyissä tyypeissä lääkehoitoja annetaan jo ennen leikkausta. Solunsalpaajahoitoon yhdistetään tarvittaessa biologinen lääkehoito, hormonihoito ja/tai sädehoito. Joskus hoidetaan ainoastaan sädehoidolla tai hormonihoidoilla tai näiden yhdistelmällä. Hoitojakson aikana potilas saa myös muita tukihoitoja tarpeen mukaan, kuten fysioterapiaa tai psykososiaalista tukea. Soveltuva hoito valitaan aina yksilöllisesti.Lue lisää rintasyövän hoidoista täältä.
 4. Miten levinnyttä rintasyöpää hoidetaan?
  Levinneen rintasyövän hoidossa on käytössä kaikki samat hoitomuodot kuin varhaisen vaiheen rintasyövän hoidossa, kuten solunsalpaajat, biologiset hoidot, hormonihoidot sekä tarpeen mukaan sädehoito. Levinneen rintasyövän hoito on kroonisen taudin pitkäaikaista hoitamista, jossa pyritään myös hoitotaukoihin mahdollisuuksien mukaan.
 5. Leikataanko minulta koko rinta pois?
  Leikkauspäätös on kirurgin ja potilaan yhteinen ja säästävään leikkaukseen pyritään aina, kun se on mahdollista.
  Lue lisää rintasyöpäleikkauksista täältä.
 6. Määrätäänkö minulle rintasyöpäleikkauksen ja -hoitojen ajaksi sairaslomaa?
  Sairausloman tarve on yksilöllinen ja on mahdollista olla sairaslomalla koko hoitojakson ajan. Hoidot ovat usein hyvin siedettyjä ja moni kokee mahdollisimman normaalin arjen säilymisen tärkeänä. Voinnin mukaan sairausloma voidaan kohdistaa niille päiville, kun potilas sitä tarvitsee. Yleensä työnantajan kanssa on myös mahdollista neuvotella joustavia ratkaisuja työn keventämiseksi hoitojen aikana (esim. osasairausloma tai etätyö).
 7. Kuinka kauan rintasyöpähoidot kestävät?
  Varhaisen vaiheen rintasyöpähoidoissa sytostaattihoito kestää keskimäärin noin neljä kuukautta, sädehoito noin kolme – viisi viikkoa ja hormonihoito 5–10 vuotta. Levinnyttä rintasyöpää hoidetaan yksilöllisesti koko ajan, tarvittaessa hoitoja vaihdellen.
 8. Kuinka pitkään rintasyövän seuranta jatkuu ja mitä siihen kuuluu?
  Seuranta jatkuu tavallisimmin viisi vuotta, joskus 10 vuotta. Seurantaan kuuluu määrävälein tehtävä mammografia ja tarvittaessa ultraäänitutkimus sekä laboratoriokokeet ja kontrollikäynnit. Lisäksi seuranta-aikaan kuuluu oirepoliklinikan ja useimmiten myös potilaan tukena olevien mobiilisovellusten käyttömahdollisuus.

Asiantuntija: Meri Utriainen, LT, osastonylilääkäri, HYKS Syöpäkeskus

Katso lisää: