Hyppää sisältöön

Psykososiaalisen yksikön tarjoama tuki

Syöpäklinikalla toimii usein erillinen psykososiaalinen yksikkö, jonka psykiatrit ja psykologit tarjoavat tarvittaessa psyykkistä tukea syöpähoitojen aikana. Psykososiaalisen yksikön palveluiden pariin voi saada erillisen lähetteen. Vastaanotolle voi tulla halutessaan yhdessä puolison ja lasten kanssa. Myös sairaalapastori on usein tavattavissa sairaalassa ja voi tarjota sairastuneelle keskusteluapua.

Potilasjärjestöt ja vertaistuki

 

Potilasjärjestöt ovat rintasyöpää sairastavan tukena hoitojen aikana ja niiden jälkeen. Oman alueen potilasjärjestöihin kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä ja kysyä lisätietoja toiminnasta. Syöpäyhdistyksen tukihenkilö saattaa olla myös tavattavissa henkilökohtaisesti syöpäklinikalla. Häneltä saa tietoa esimerkiksi erilaisista kuntoutuksista ja vertaistukiryhmistä.

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontapalvelun hoitajat antavat tietoa ja tukea syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa sekä tarjoavat myös perinnöllisyysneuvontaa ja neuvovat taloudellisissa kysymyksissä.

Vertaistuki tuo voimaa sairauden kanssa pärjäämiseen. Vertaistuki on tukitoimintaa kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Se perustuu samankaltaisia elämänkokemuksia ja elämänvaiheita eläneiden ihmisten tasa-arvoisuuteen sekä kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen. Useat kokevat jopa tärkeimpänä vertaistukena muiden rintasyöpää sairastavien tapaamisen hoitojen aikana sairaalassa.

Syöpäklinikalla toimii usein erilaisia rintasyöpähoitajien tai potilasyhdistysten vertaistukiryhmiä, joiden tapaamisiin voi osallistua vapaasti. Potilasjärjestöt järjestävät lisäksi tapaamisia ja muita tilaisuuksia ympäri Suomen. Facebookista löytää erilaisia rintasyöpään sairastuneiden omia yhteisöjä, joissa on mahdollisuus jakaa kokemuksia ja saada tukea muilta samassa tilanteessa olevilta.

Rintasyöpäyhdistyksen tuki ja palvelut on tarkoitettu kaikille rintasyöpään sairastuneille. Kanssasisarten tuen lisäksi se tarjoaa ammattilaisapua ja -neuvontaa.

 

Tutustu potilasjärjestöjen ja vertaistukiryhmien toimintaan:

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry: https://www.europadonna.fi/

Suomen Syöpäpotilaat ry: https://www.syopapotilaat.fi/

Siskot – Syöpäkuntoutujat:  https://www.siskola.fi

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut: www.kaikkisyovasta.fi/

Tunne Rintasi ry: https://tunnerintasi.fi

Rintasyövän sairastaneen kokemuksia psyykkisestä tuesta ja vertaistuesta

”Heti alussa psyykkisen tuen tarve oli suurin. Tilanne oli niin hämmentävä ja epätietoisuuden vaihe pitkä. Olisin halunnut heti diagnoosin saatuani päästä keskustelemaan lääkärin kanssa, mutta minut ohjattiin soittamaan rintasyöpähoitajalle. Hän osasi onneksi ihan hyvin rauhoitella. Sain rintasyöpähoitajalta paljon tietoa ja esitteitä. Hän rohkaisi minua myös osallistumaan vertaistukiryhmiin.”

”Ensimmäisellä hoitokerralla otin ystävän mukaan, mutta seuraavilla kerroilla halusin mennä yksin. Hoidoissa istuessa oli hyvin aikaa jutella toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Hoitojen aikaan kävin säännöllisesti juttelemassa psykologin kanssa. Siitä oli minulle tosi paljon apua.”

”Kehottaisin puhumaan rohkeasti omasta sairaudesta. Itse ainakin koin helpottavana sen, että ihmiset ympärillä tietävät. Tässä sairaudessa ei ole mitään hävettävää. On tärkeää kuunnella itseään ja tehdä juuri niin, kuin itsestä tuntuu hyvältä.”

Hae