Rintasyövän levinneisyysluokat

T-luokka kertoo rinnan kasvaimen eli tuumorin koon. T1 tarkoittaa alle 2 cm:n läpimittaista kasvainta, T2 tarkoittaa 2–5 cm:n läpimittaista kasvainta ja T3 yli 5 cm:n läpimittaista kasvainta. T4 tarkoittaa ihoon tai rintakehän seinämään kasvavaa kasvainta sen koosta riippumatta.

N-luokka kertoo rintasyövän leviämisen imusolmukkeisiin. N0 tarkoittaa, ettei kainalon imusolmukkeissa ole syöpäkasvua. Hivenen yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että N1 tarkoittaa syöpäkasvua 1–3 kainaloimusolmukkeessa, N2 syöpäkasvua 4–9 kainaloimusolmukkeessa ja N3 yli 10 kainaloimusolmukkeessa. N-luokat voidaan jakaa vielä tarkempiin alatyyppeihin syöpäsolujen levinneisyyden perusteella.

M-luokka kertoo, onko kasvain levinnyt muihin elimiin. M0 tarkoittaa, ettei kasvain ole levinnyt rinnan ulkopuolelle. M1 tarkoittaa, että kasvain on levinnyt muualle elimistöön tai että emäkasvain ei ole poistettavissa.

Jokaisen levinneisyysluokan rintasyöpää voidaan hoitaa. Tavallisimmat hoitovaihtoehdot ovat leikkaus, sädehoito, solunsalpaajahoidot, hormonaaliset hoidot sekä biologiset hoidot. Hoitoja voidaan antaa syövän tyypin ja levinneisyyden mukaan joko yksin tai erilaisina yhdistelminä. Hoitoja voidaan antaa ennen leikkausta ja sen jälkeen. Lue lisää rintasyövän hoitovaihtoehdoista täältä.

Katso lisää:

DiagnosointiLue lisää
Rintasyövän luokitteluLue lisää