Hyppää sisältöön

Rintasyövän hormonihoito

Naissukupuolihormonit, estrogeeni ja progesteroni, voivat vaikuttaa rintasyövän syntyyn ja kehitykseen. Mikäli rintasyöpäsoluissa esiintyy hormonireseptoreita, voivat estrogeeni ja  progesteroni sitoutua näihin ja lisätä syöpäsolujen kasvua ja jakautumista. Tällöin puhutaan hormonipositiivisesta rintasyövästä, jota voidaan hoitaa hormonihoidolla. 

Hormonihoidot ovat tyypillisesti suun kautta otettavia lääkkeitä. Hormonihoitojen tavallisimmat haittavaikutukset muistuttavat vaihdevuosioireita. Hoitojen yhteydessä saattaa esiintyä hikoilua ja ärtymystä, kuumia aaltoja, emättimen limakalvojen kuivuutta ja unettomuutta. On tärkeää olla yhteydessä omaan hoitoyksikköön, mikäli havaitsee hoitojen aiheuttamia haittoja tai muita uusia oireita. 

Hormonihoidot jakautuvat kahteen päätyyppiin

Antiestrogeenit eli SERM- ja SERD-hoidot

Antiestrogeenit eli naishormonien vastavaikuttajat estävät tai vähentävät estrogeenin vaikutusta rintakudoksessa. SERM- (selektiiviset estrogeenireseptorin muuntelijat) ja SERD-hoidot (selektiiviset estrogeenireseptorin hajottajat) ovat antiestrogeenejä, jotka estävät estrogeenin toimintaa sitoutumalla solujen estrogeenireseptoreihin. Tämän seurauksena estrogeeni ei pääse sitoutumaan rintakudoksessa kohteeseensa ja syöpäsolujen toiminta häiriintyy.

Aromataasin estäjät

Rintasyövän hormonihoito voi perustua kehon tuottaman estrogeenin määrän vähentämiseen. Vaihdevuosien jälkeen munasarjat eivät enää tuota estrogeenia, jolloin elimistö voi käyttää sen rakennusaineena toista hormonia, androgeeniä. Vaihdevuosien jälkeen suurin osa estrogeenistä muodostuukin juuri androgeenistä. Aromataasinestäjät estävät androgeenin muuntumisen estrogeeniksi. Aromataasinestäjien vaikutuksesta normaalisti toimivien munasarjojen estrogeenituotanto ei lopu kokonaan, joten ne soveltuvat vain vaihdevuosien jälkeiseen rintasyövän hoitoon.

 

Hae