Levinneen rintasyövän hoidon ensisijainen tavoite on hidastaa taudin etenemistä, lievittää sen aiheuttamia oireita sekä ylläpitää mahdollisimman hyvää elämänlaatua mahdollisimman pitkään.
Kuten varhaisvaiheen rintasyövän tapauksessa, myös levinneen rintasyövän hoito suunnitellaan yksilöllisesti rintasyöpää sairastavan toiveita kuunnellen. Levinnyttä rintasyöpää hoidetaan pääasiassa lääkehoidoilla, kuten solunsalpaajilla, hormonihoidoilla, täsmähoidoilla ja immuno-onkologisilla hoidoilla, jotka valitaan kasvaimen biologisen alatyypin mukaan. Hoidon valinnassa huomioidaan myös taudin levinneisyys, aiemmat syöpähoidot sekä sairastuneen ikä, yleiskunto, oireet ja mahdolliset muut sairaudet.
Levinnyttä rintasyöpää ei yleensä leikata, mutta tietyissä tilanteissa voidaan harkita yksittäisen etäpesäkkeen poistoa kirurgisesti. Sädehoidolla puolestaan on mahdollista lievittää esimerkiksi etäpesäkkeiden aiheuttamaa kipua. Ajan mittaan hoito ei välttämättä enää vaikuta suunnitellusta ja syöpä jatkaa kasvuaan. Tällöin on aika pohtia muita mahdollisia hoitovaihtoehtoja taudin etenemisen pysäyttämiseksi tai hidastamiseksi yhdessä lääkärin kanssa.
Kun ei ole enää mahdollisuutta vaikuttaa sairauden kulkuun, hoitoa kutsutaan palliatiiviseksi hoidoksi eli oireenmukaiseksi hoidoksi. Tällöin tavoitteena on oireiden lievittäminen ja hyvän elämänlaadun ylläpitäminen.
Läheisten ja vertaisten tuella on suuri merkitys levinnyttä rintasyöpää sairastaville. Esimerkiksi potilasjärjestöjen vertaistukiryhmien kautta voi keskustella ja vaihtaa ajatuksia muiden levinnyttä rintasyöpää sairastavien kanssa. Lue lisää psyykkisestä ja vertaistuesta.