Liitännäishoitojen valitseminen ja antaminen

  • varhaisvaiheen-rintasyopa

Millä perusteella liitännäishoito valitaan ja annetaan? Potilasesimerkki:

Minulla todettiin mammografiassa ja paksuneulanäytteessä duktaalinen karsinooma, haluaisin tietää mitä ovat jatkotoimenpiteet ja ennuste hoidon jälkeen. Olen 63-vuotias nainen.

Saat lähetteen alueesi kirurgiseen yksikköön leikkaushoitoa varten. Mikäli mahdollista rintasyöpä ensisijaisesti hoidetaan nykyään osapoistolla, minkä jälkeen annetaan rinnan sädehoito. Kainalon imusolmukkeet tutkitaan ns. vartijaimusolmuketutkimuksella ja yleensä mikäli niissä todetaan selvästi syöpäsoluja tehdään kainalon imusolmukkeiden poisto. Jatkohoitojen tarve määräytyy patologin lopullisen lausunnon jälkeen kasvaimen koon, kainalon imusolmukkeiden tilanteen ja kasvaimen biologian perusteella. Hoitojen valintaan vaikuttavat myös potilaan ikä, perussairaudet ja yleistila.

Leikkauksen jälkeinen lääkehoito voi sisältää solunsalpaajia, trastutsumabi vasta-aine-hoitoa ja rintasyövän hormonaalista hoitoa. Solunsalpaaja hoito annetaan keskikorkean ja korkean uusiutumisriskin taudissa. Solunsalpaaja hoito annetaan ensin ja se käsittää yleensä 6 hoitoa laskimonsisäisenä tiputuksena kolmen viikon välein. Solusalpaajahoitoon voi liittyä esim. väsymystä, särkyoireita, ruoansulatuskanavan oireita, limakalvohaittoja ja veren valkosolupitoisuuden laskun myötä infektioalttiutta ja hiusten lähtö. Jos kasvain on ns. HER2-positiivinen trastutsumabi-hoito voidaan osin yhdistää solunsalpaajahoitoon ja sitä annetan myös sen päätyttyä yhteensä noin vuoden ajan. Trastutsumabi-hoito annetaan yleensä ihon alle pistoksena kolmen viikon välein ja on hyvin siedettyä.

Solunsalpaajahoidon jälkeen annetaan sädehoito aina, jos leikkaus on ollut säästävä ja yleensä myös silloin, kun kainalon imusolmukkeissa on ollut syöpää. Rinnan poiston jälkeen sädehoito annetaan kookkaissa kasvaimissa. Sädehoidon sivuvaikutukset ovat paikallisia esim. ihon punoitusta ja kuumotusta. Rintasyövän hormonaalista hoitoa annetaan, kun kasvain ilmentää hotmonireseptoreita tietyin koko kriteerein. Rintasyövän hormonaalinen hoito alkaa sädehoidon yhteydessä tai noin kuukauden kuluttua viimeisestä solunsalpaajahoidosta. Hormonihoito on pääosin suun kautta otettavaa lääkitystä ja sen kesto vaihtelee 5-10 vuoteen. Vaihdevuosioireet ovat tyypillisiä rintasyövän hormonihoidon haittoja.

Valtaosa nykyään todettavista rintasyövistä on paikallisia ja ennuste on silloin erinomainen eli n. 90% potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.