Ravinnon ja ruokavalion merkitys rintasyöpään

Tutkimusta ravinnon yhteydestä syöpään ja uusiutumisriskiin tehdään runsaasti. Tutkimuksen tekeminen on kuitenkin haastavaa, sillä jokaisen ruokavalio muuttuu vuodenaikojen ja vuosien mittaan, ja toisaalta syövän kehittyminen on hidas ja monivaiheinen prosessi. Paras hyöty näyttäisi tulevan useita suojaavia tekijöitä yhdistämällä.

Näyttöä on, että pelkkä kasvisten runsaskaan käyttö tai pelkkä liikunta eivät pitkäaikaisesti pienennä taudin uusiutumisriskiä, mutta paras hyöty saavutetaan kun nämä kaksi tekijää yhdistetään. Pyri ruokavaliossasi siihen, että 80–90 % olisi terveyttä tukevaa ruokaa ja 10–20 % voi olla herkuttelua tai muuten ei niin terveellisiä valintoja. Lautasmalli on edelleen hyvä ohjenuora aterioiden koostamiseen. Ruoan tulee olla myös nautintoa – sitä ei pidä koskaan unohtaa!

Paino

Lihominen lisää rintasyövän uusiutumisriskiä. Painoon kannattaa siis kiinnittää huomiota läpi hoitojen ja niiden jälkeen. Lihomisen ehkäisy on monin verroin helpompaa kuin painonpudotus. Pyri siis säilyttämään se painosi, joka sinulla oli kun tauti todettiin.

Jos olet ylipainoinen, hyödyt lihasmassan säilyttävästä painonpudotuksesta. Jo 5-10 %:n pysyvällä painonpudotuksella saavutetaan positiivinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen sekä sokeriaineenvaihduntaan. Tämä myös näyttää riittävän pienentämään verenkierron estrogeeni- ja sytokiinipitoisuuksia, ja siten voi vaikuttaa rintasyövän uusiutumisriskiin.

Painonpudotuksessa on kuitenkin ehdottomasti huomioitava, miten kehonkoostumus muuttuu. Runsas rasvakudoksen määrä on uusiutumisriskiä lisäävä asia. Painon pudotessa kehosta häviää sekä rasvaa että lihasta. Syöpätauti voi valitettavasti altistaa tavanomaista suuremmalle lihasmassan menetykselle, ja jos näin käy, voi laihtumisesta olla jopa haittaa.

Alkoholi

Alkoholin käyttö lisää rintasyövän uusiutumisriskiä. Turvallista käyttömäärää ei ole, vaan pienikin säännöllinen käyttö on haitaksi. Kuitenkin satunnainen kohtuukäyttö lienee harmitonta.

Kasvikset, marjat hedelmät ja soija

Kasvisten käytön hyödyllisyydestä on jo aika vankkaa näyttöä, ja se vaikuttaisi pienentävän uusimisriskiä. Hedelmillä ilmeisesti ei ole yhtä suurta vaikutusta. Marjoja syödään maailmanlaajuisesti niin vähän, että niistä ei ole kertynyt tutkimustietoa. Kasviksia kannattaa syödä monipuolisesti, kaikkia värejä suosien.

Vaikuttaisi siltä, että rintasyöpäpotilaat voivat käyttää myös soijatuotteita osana ruokavaliotaan. Luontaistuotteina myytävistä soijaisolaateista sen sijaan ei toistaiseksi tiedetä riittävästi, jotta niiden käyttöön voitaisiin ottaa kantaa. Siksi suuria määriä soijaisolaatteja on viisasta välttää.

Rasva

Ruokavalion rasvan määrällä ja laadulla ajatellaan olevan merkitystä taudin uusimisen kannalta. Tästäkään ei vielä ole saatu varmuutta, mutta vaikuttaisi siltä, että rasvan määrällä ilmeisesti ei kuitenkaan ole merkitystä. Vähärasvaisen ruokavalion hyödyt ovat todennäköisesti välittyneet painon kautta. Rasvan laatua on vain harvoissa tutkimuksissa huomioitu. Pehmeiden kasvirasvojen käyttöä suositellaan joka tapauksessa, sillä ne ovat kokonaisterveyden kannalta parhaat valinnat. Lisäksi kalan omega-3-rasvahapot mahdollisesti tukevat terveyttä.

Kalsiumin ja D-vitamiinin lähteet

Rintasyöpähoidot voivat kiihdyttää luukatoa, joten huolehdi riittävästi kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat maitotuotteet. D-vitamiinin hyvä ravintolähde on kala. Vitaminoidut maitotuotteet ovat myös tärkeä D-vitamiinin lähde.

Ruokavalio syöpähoitojen aikana

Hoitojen aikana tulee pyrkiä säilyttämään sen hetkinen paino. Laihtuminen heikentää yleisvointia ja sytostaattihoitojen sietoa, joten kaikki keinot ovat sallittuja laihtumisen ehkäisemiseksi. Lihomisesta ei ole hyötyä vaan pitkällä aikavälillä haittaa, joten myös sitä tulee mahdollisuuksien mukaan välttää. Joskus kuitenkin sairaudessa tarvittava lääkitys saattaa vaikuttaa painoon ja siihen on vaikea itse ravinnon kautta vaikuttaa.

Riittävään proteiinin saantiin on hyvä kiinnittää huomiota suosimalla kalaa, kanaa, vähärasvaisia maitotuotteita, kananmunia, ja vähäisemmässä määrin punaista lihaa. Sopiva proteiinin saanti vastaa aktiivikuntoilijan tarvetta, siis hieman enemmän kuin aikuisen ihmisen perustarve. Tämä tulee helposti täyteen, jos syö päivittäin kaksi lämmintä ateriaa, joissa molemmissa on jokin hyvä proteiinin lähde, ruokajuomana käyttää maitoa tai piimää, ja lisäksi aamu- ja/tai iltapalalla on esim. hapanmaitotuote tai leivänpäällisenä juustoa tai lihaleikkeleitä.

Lähteet

Katso lisää:

Tuki ja neuvontaLue lisää
TukituotteetLue lisää
Psyykkinen tuki ja vertaistukiLue lisää