Hyppää sisältöön

Ravitsemus ja rintasyöpä

Ravitsemuksen yhteyttä syöpään ja sen uusiutumisriskiin on tutkittu runsaasti. Tutkimuksen tekeminen on kuitenkin haastavaa, sillä jokaisen ruokavalio muuttuu vuodenaikojen ja vuosien mittaan, ja toisaalta syövän kehittyminen on hidas ja monivaiheinen prosessi.

Paras hyöty näyttäisi tulevan useita suojaavia tekijöitä yhdistämällä. Näyttöä on, että kasvisten runsaskaan käyttö tai liikunta eivät yksinään pitkäaikaisesti pienennä taudin uusiutumisriskiä. Suurin hyöty saavutetaan kun nämä kaksi tekijää yhdistetään.

Ruokavaliossa kannattaa pyrkiä siihen, että 80–90 % olisi terveyttä tukevaa ruokaa ja 10–20 % voi olla herkuttelua tai muuten ei niin terveellisiä valintoja. Lautasmalli on edelleen hyvä ohjenuora aterioiden koostamiseen. Ruoan tulee olla myös nautintoa – sitä ei pidä koskaan unohtaa! 

Painonhallinta

Lihominen lisää rintasyövän uusiutumisriskiä. Painoon kannattaa siis kiinnittää huomiota läpi hoitojen ja niiden jälkeen. Lihomisen ehkäisy on monin verroin helpompaa kuin painonpudotus. Pyri siis säilyttämään se painosi, joka sinulla oli, kun tauti todettiin.

Jos olet ylipainoinen, hyödyt lihasmassan säilyttävästä painonpudotuksesta. Jo 5–10 %:n pysyvällä painonpudotuksella saavutetaan positiivinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen sekä sokeriaineenvaihduntaan. Tämä myös näyttää riittävän pienentämään verenkierron estrogeeni- ja sytokiinipitoisuuksia, ja voi siten vaikuttaa rintasyövän uusiutumisriskiin.

Painonpudotuksessa on kuitenkin ehdottomasti huomioitava, miten kehonkoostumus muuttuu. Runsas rasvakudoksen määrä on uusiutumisriskiä lisäävä asia. Painon pudotessa kehosta häviää sekä rasvaa että lihasta. Syöpätauti voi valitettavasti altistaa tavanomaista suuremmalle lihasmassan menetykselle, ja jos näin käy, voi laihtumisesta olla jopa haittaa.

Ravitsemus ja painonhallinta syöpähoitojen aikana

Hoitojen aikana tulee pyrkiä säilyttämään sen hetkinen paino. Laihtuminen heikentää yleisvointia ja sytostaattihoitojen sietoa, joten kaikki keinot ovat sallittuja laihtumisen ehkäisemiseksi. Lihomisesta ei ole hyötyä vaan pitkällä aikavälillä haittaa, joten myös sitä tulee mahdollisuuksien mukaan välttää. Joskus kuitenkin sairaudessa tarvittava lääkitys saattaa vaikuttaa painoon, ja siihen on vaikea itse ravinnon kautta vaikuttaa.

Alkoholi

Alkoholin käyttö lisää rintasyövän uusiutumisriskiä. Turvallista käyttömäärää ei ole, vaan pienikin säännöllinen käyttö on haitaksi. Kuitenkin satunnainen kohtuukäyttö lienee harmitonta.

Kasvikset, marjat, hedelmät ja soija

Kasvisten käytön hyödyllisyydestä on jo aika vankkaa näyttöä, ja se vaikuttaisi pienentävän uusimisriskiä. Hedelmillä ei ilmeisesti ole yhtä suurta vaikutusta. Marjoja syödään maailmanlaajuisesti niin vähän, että niistä ei ole kertynyt tutkimustietoa. Kasviksia kannattaa syödä monipuolisesti, kaikkia värejä suosien. Vaikuttaisi siltä, että rintasyöpäpotilaat voivat käyttää myös soijatuotteita osana ruokavaliotaan. Luontaistuotteina myytävistä soijaisolaateista sen sijaan ei toistaiseksi tiedetä riittävästi, jotta niiden käyttöön voitaisiin ottaa kantaa. Siksi suuria määriä soijaisolaatteja on viisasta välttää.

Rasva

Ruokavalion rasvan määrällä ja laadulla on ajateltu olevan merkitystä taudin uusiutumisen kannalta. Asiasta ei vielä ole saatu varmuutta, mutta vaikuttaisi siltä, että rasvan määrällä ilmeisesti ei kuitenkaan ole merkitystä. Vähärasvaisen ruokavalion hyödyt ovat todennäköisesti välittyneet painonhallinnan kautta. Rasvan laatu on huomioitu vain harvoissa tutkimuksissa. Pehmeiden kasvirasvojen käyttöä suositellaan joka tapauksessa, sillä ne ovat kokonaisterveyden kannalta paras valinta. Lisäksi kalan omega-3-rasvahapot mahdollisesti tukevat terveyttä.

Proteiini

Riittävään proteiinin saantiin on hyvä kiinnittää huomiota suosimalla kalaa, kanaa, vähärasvaisia maitotuotteita, kananmunia, ja vähäisemmässä määrin punaista lihaa. Sopiva proteiinin saanti vastaa aktiivikuntoilijan tarvetta, siis hieman enemmän kuin aikuisen ihmisen perustarve. Tämä tulee helposti täyteen, jos syö päivittäin kaksi lämmintä ateriaa, joissa molemmissa on jokin hyvä proteiinin lähde, ruokajuomana käyttää maitoa tai piimää, ja lisäksi syö aamu- ja/tai iltapalalla esimerkiksi hapanmaitotuotteita tai leivänpäällisenä juustoa tai lihaleikkeleitä.

Kalsiumin ja D-vitamiinin lähteet

Rintasyöpähoidot voivat kiihdyttää luukatoa, joten riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista on huolehdittava. Maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä. D-vitamiinin hyvä ravintolähde on kala. Vitaminoidut maitotuotteet ovat myös tärkeä D-vitamiinin lähde.

 

Asiantuntija: Pia Nikander, laill. ravitsemusterapeutti, HUS, Kliininen ravitsemusterapiayksikkö 

Kuuntele syöpäpotilaan ravitsemus -äänikirjaa

Kokonaisvaltaisessa syövän hoidossa huomioidaan syöpään sairastunut ja hänen läheisensä kaikkine tarpeineen. Yksi tärkeä osa hoitoa on riittävä ja laadukas ravitsemus, joka auttaa ylläpitämään yleiskuntoa ja jaksamaan sairauden kanssa.

Syöpäpotilaan äänikirjassa käsitellään ravitsemusta osana kokonaisvaltaista syövän hoitoa.

Äänikirja on toteutettu Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Roche Oy:n yhteistyönä.
Äänikirjan kirjoittajat: onkologi Veera Salminen ja ravitsemusterapeutti Meeri Engren, Tays

M-FI-00001098

Hae