Syövästäkö mediatauti?

  • artikkelit

Lehtiotsikot julkisuuden henkilöiden sairastumisesta syöpään ovat puhuttaneet useasti viime vuosina. Moni paheksuu medioiden tapaa dramatisoida vakavia sairauksia keinona edistää myyntiä. Yksityisten asioiden, kuten juuri sairauksien, käsittely viihdepalstoilla herättää kieltämättä ristiriitaa. On varmasti totta, että julkimoiden syöpätarinat ovat lisänneet tietoisuutta ja syövästä puhumisen avoimuutta. Toisaalta sankaritarinoista kuuleminen ei ole välttämättä kaikkien mieleen, etenkään jos sairaus on koskettanut kipeästi.

Erityisesti on pohdittu tällaisten uutisten eettisyyttä: onko vakava asia viihteellistetty ja antavatko lööpit mahdollisesti väärää tietoa tai vääriä mielikuvia syövästä? Mediahuomion vuoksi jotkut ovat alkaneet puhua syövästä jopa mediatautina. On myös pohdittu, voiko syöpää koskevan tiedon popularisoitumisesta olla myönteisiä seurauksia?

Syövästä puhutaan nykyisin aiempaa helpommin

Syöpä koetaan usein henkisesti hyvin raskaaksi. Erityisesti syövästä puhumiseen on liittynyt häpeää, ja siksi asia onkin mielletty lähes tabuksi. Lääketieteen toimittaja Ulla Järvi pohtii kirjassa Syöpä & Media & Julkisuus, miten syövälle annettu julkisuus edesauttaa asiasta puhumista syöpää sairastavien sekä valtaväestön keskuudessa. Myytin murtamisen ohella julkisuuteen tulleet selviytymistarinat saattavat antaa syöpää sairastaville voimaa taistella ja uskoa parantumiseen. Useat julkisuuden henkilöt ovat kannustaneet puhumaan syövästä avoimesti ja rehellisesti.

Eturauhassyöpää sairastanut Mikael Jungner on lehtihaastattelussa avoimesti todennut: ”Uskon, että elämänlaatu paranee, kun puhuu avoimesti sairaudestaan. Ei ole mitään järkeä jatkaa vanhaa perinnettä ja olla valittamatta. Meillä on kaikilla kriisejä, yhdellä jos toisella on ristinsä kannettavana.” Eräs rintasyöpäpotilaille alusvaatteita suunnitteleva yritys toteutti puolestaan hiljattain nettikyselyn, jossa vastaajia pyydettiin äänestämään, kuka on inspiroivin syöpään sairastunut julkkis. Äänestyksen voitti rintasyöpää sairastava 42-vuotias australialaispoppari Kylie Minogue. Hänen todettiin kannustavan naisia puhumaan syövästä ja siihen liittyvistä peloista avoimesti sekä olevan rohkaiseva esimerkki siitä, miten syövästä voi selvitä.

Kylie Minogue ja mammografiassa kävijöiden määrän räjähdysmäinen kasvu

Tutkimusten mukaan syövästä puhuminen julkisuudessa ei herätä vain keskustelua, vaan saattaa johtaa myös konkreettisiin käyttäytymismuutoksiin. Kylie Minogue on hyvä esimerkki syöpään sairastuneen julkkiksen vaikutuksesta valtayleisön asenteisiin ja jopa käyttäytymiseen. The Medical Journal of Australian julkaiseman tutkimuksen mukaan mammografiassa kävijöiden määrä Australiassa nousi jopa 40 prosenttia sen jälkeen, kun julkisuuteen oli tullut tieto poptähden sairastumisesta rintasyöpään. Samalla rintasyöpää käsittelevien uutisaiheiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti.

Myös Yhdysvalloissa selvitettiin, miten julkisuuden henkilö voi vaikuttaa seulontaiässä olevien kansalaisten aktiivisuuteen osallistua rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyövän seulontoihin. Tutkimus osoitti, että yli puolet osallistujista oli kuullut tai nähnyt jonkun julkisuuden henkilön puhuvan tietyn syöpäseulontatutkimuksen puolesta. Heistä puolestaan 25 prosenttia osoitti halukkuutensa osallistua julkkiksen mainostamaan syöpätestiin. Syöpätutkimuksiin ja seulontoihin osallistuminen riittävän aikaisessa vaiheessa on tärkeää, jotta mahdollinen syöpä havaittaisiin ajoissa ja hoito voitaisiin aloittaa mahdollisimman nopeasti. Nuoret saattavat monesti mieltää syövän vanhempien ikäluokkien huoleksi, vaikka esimerkiksi kohdunkaulan syövän on havaittu yleistyneen nuorten naisten keskuudessa.

Julkkiksista ja heidän sairaustarinoistaan voidaan siis hyötyä, kun halutaan lisätä tietoisuutta, rohkaista ihmisiä puhumaan avoimemmin sairaudestaan tai alentaa kynnystä hakeutua tutkimuksiin. On silti tärkeää muistaa pysyä hyvän maun rajoissa. Kuten lääketieteen ja kirurgian tohtori Harri Vertio kirjassa Syöpä & Media & Julkisuus huomauttaa: ”Jonkun ihmisen syövän jatkuva esillä pitäminen voi olla kuormittavaa sekä sairastuneelle itselleen että erityisesti hänen läheisilleen.” Syöpäpotilaan yksityisyyttä ja haavoittuvuutta tulisi täten kunnioittaa, oli sitten kyseessä julkisuuden henkilö tai tavallinen kansalainen.

Lähteet:
Chapman, Simon et al.: Impact of News of Celebrity Illness on Breast Cancer Screening: Kylie Minogue’s Breast Cancer Diagnosis. The Medical Journal of Australia, 2005; 183(5): 247–250.
Larson, Robin et al.: Celebrity Endorsements of Cancer Screening. Journal of the National Cancer Institute, 2005; 97(9): 693–695.
Lindqvist, Mardy: Mikael Jungner päätti tulla avoimesti julkisuuteen. Syöpä 2007; 2.
Lipponen, Satu (toim.): Syöpä & Media & Julkisuus. Painotalo Miktor, Helsinki 2010.

RCH 15/11/10