Käyttöaiheet

Doksorubisiini on tarkoitettu sekä varhaisvaiheen rintasyövän adjuvanttihoitoon että levinneen rintasyövän hoitoon. Se voidaan antaa joko yksin tai yhdistettynä muihin solunsalpaajiin. Doksorubisiiniä käytetään levinneen rintasyövän hoidossa yhdessä syklofosfamidin kanssa.

Annostelu

Doksorubisiini on punainen liuos. Se annostellaan joka kolmas viikko pistoksena laskimoon nestetiputuksen yhteydessä. Tiputus kestää noin tunnin.

Toimintamekanismi

Doksorubisiini kuuluu antrasykliineihin. Doksorubisiini estää erään DNA:n kahdentumisessa tarvittavan entsyymin, topoisomeeraasi II:n, toiminnan, jonka seurauksena DNA:n kahdentuminen ja luenta häiriintyy. Tällöin syöpäsolut eivät enää pysty jakautumaan, mikä johtaa lopulta syöpäsolun kuolemaan.

Mahdolliset haittavaikutukset

Doksorubisiinin mahdollisia haittavaikutuksia ovat verenkuvan muutokset, sydämen rytmihäiriöt, pahoinvointi, oksentelu ja hiustenlähtö. Doksorubisiinihoidon seurauksena virtsa saattaa lisäksi värjäytyä punaiseksi. Sydämeen kohdistuvat haitat saattavat myös rajoittaa doksorubisiinin pitkäaikaiskäyttöä.