Sädehoito rintasyövän hoidossa

Sädehoitoa on käytetty syövän hoidossa jo sadan vuoden ajan, ja se on leikkauksen ohella yksi syövän vakiintunut hoitomuoto. Sädehoito on kivutonta eikä tee potilasta radioaktiiviseksi. Sädehoitoa annetaan kehon ulkopuolelta sädehoitolaitteella. Sädehoito on kehittynyt paljon viime vuosina. Suurienergiset röntgensäteet pystytään kohdistamaan tarkkojen laskelmien avulla suoraan hoidettavalle alueelle, ja samalla minimoiden terveen kudoksen saama sädetys. Säteilykentällä tarkoitetaan sädehoidolla hoidettavaa kehon osaa. Säteilykenttiä voi olla yksi tai useampia, ja niiden koko ja sijainti määritetään tapauskohtaisesti kasvaimen tyypin ja sairauden levinneisyyden mukaan.

Sädehoidolla saattaa olla joitakin haittavaikutuksia, jotka riippuvat sädehoidon kohteesta eli säteilyä saaneista elimistä ja kudoksista, sädehoitojen määrästä ja saamastasi kokonaissäteilyn annoksesta. Sädehoitoon liittyvät haittavaikutukset ilmenevät nopeasti mm. ihossa ja limakalvoissa, esimerkiksi ihon punoituksena ja kuumotuksena tai nielun limakalvon ärtymisenä. Myöhemmin haittavaikutuksia saattaa esiintyä esimerkiksi keuhkoissa. Keuhkojen ärsytys voi ilmaantua muutaman kuukauden kuluttua hoidosta ja ilmenee sitkeänä yskänä. Oireet ovat ohimeneviä, ja niitä voidaan lievittää lääkehoidolla.

Sädehoitoa voidaan antaa ennen leikkausta pienentämään syöpäkasvainta leikkauksen helpottamiseksi, jolloin hoitoa kutsutaan neoadjuvanttihoidoksi. Leikkauksen jälkeistä hoitoa kutsutaan adjuvanttihoidoksi, tällöin sädehoidon tavoitteena on tuhota mahdolliset leikatulle alueelle jääneet syöpäsolut. Usein sädehoitoon liitetään myös solunsalpaajahoito. Sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmähoitoa kutsutaan kemosädehoidoksi.

Sannan tarinan video – sädehoito.

Katso lisää:

HoitoLue lisää
Hoitotiimi ja valmistautuminen vastaanotolleLue lisää
RintasyöpäleikkausLue lisää
SolunsalpaajahoitoLue lisää
HormonihoitoLue lisää
TäsmähoidotLue lisää
ImmunoterapiaLue lisää
Rintasyöpähoitojen yleiset haittavaikutuksetLue lisää