Immunoterapia rintasyövän hoidossa

Immuunipuolustusjärjestelmän tehtävä on puolustaa elimistöä erilaisia vaaroja, kuten viruksia, bakteereja ja myös syöpäsoluja vastaan. Immuunipuolustusjärjestelmä koostuu monista eri elimistön osista, joista osa muodostaa mekaanisen esteen taudinaiheuttajille, kuten iho ja limakalvot. Tämän lisäksi elimistössä liikkuu valkosoluja eli immuunisoluja, joiden tehtävä on tunnistaa ja poistaa elimistöstä taudinaiheuttajia sekä syöpäsoluja. Tilanteessa, jossa syöpä on päässyt kehittymään, tämä immuunisolujen puolustusmekanismi ei toimi oikein, tai se on menettänyt tehonsa.

Immunoterapiassa annettava lääkehoito mm. palauttaa immuunisoluille erityisiä tunnistusmekanismeja, joiden avulla immuunisolut voivat taas toimia tehokkaasti ja poistaa syöpäsoluja elimistöstä. Immunoterapiassa käytettävä hoito on atetsolitsumabi.

Immunoterapiahoitoa käytetään tällä hetkellä ainoastaan kolmoisnegatiivista rintasyöpää sairastaville potilaille. Rintasyövässä immunoterapiahoito annetaan yhdessä solusalpaajahoidon kanssa yhdistelmähoitona. Solusalpaajahoitojen haittojen lisäksi immunoterapiasta voi aiheutua immuniteettiin liittyviä haittoja. Nämä haitat voivat ilmentyä vielä immunoterapiahoitojen päättymisen jälkeenkin. Potilaat saavat hoitopaikasta suulliset ja kirjalliset ohjeet mahdollisista haittavaikutuksista ja ohjeet niiden seurantaan. On tärkeää, että potilas ottaa yhteyttä hoitopaikkaan mahdollisen haittavaikutuksen ilmaannuttua. Immunoterapian käytöstä tulee kertoa myös hakeuduttaessa hoitoon päivystyspoliklinikalle.

▼ Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Katso lisää:

HoitoLue lisää
Hoitotiimi ja valmistautuminen vastaanotolleLue lisää
RintasyöpäleikkausLue lisää
SädehoitoLue lisää
SolunsalpaajahoitoLue lisää
HormonihoitoLue lisää
TäsmähoidotLue lisää
Rintasyöpähoitojen yleiset haittavaikutuksetLue lisää