Käyttöaiheet

Bevasitsumabi on ensimmäinen levinneen rintasyövän hoitoon hyväksytty biologinen lääke, joka estää verisuonten kasvua. Bevasitsumabi on tarkoitettu levinneen HER2-negatiivisen rintasyövän hoitoon paklitakseliin yhdistettynä. Sitä käytetään myös muiden syöpien, kuten suolistosyövän, keuhkosyövän ja munuaissyövän hoitoon joko solunsalpaajiin tai interferoniin yhdistettynä.

Annostelu

Bevasitsumabi annostellaan suonensisäisesti sairaalassa solunsalpaajahoidon yhteydessä kahden tai kolmen viikon välein.

Toimintamekanismi

Syöpäkasvain ei kasva ilman omaa verisuonitusta juuri nuppineulan päätä suuremmaksi. Verisuonet tuovat kasvaimelle happea ja ravinteita kasvua varten. Tämän vuoksi syöpäsolut erittävät usein verisuonten kasvutekijää (VEGF), joka houkuttelee paikalle uusia verisuonia. Bevasitsumabi on biologinen vasta-ainelääke, joka tunnistaa syöpäsolun erittämän verisuonten kasvutekijän ja sitoutuu siihen. Bevasitsumabin sitoutuminen VEGF-kasvutekijään estää verisuonten kasvun syöpäkasvaimeen, jolloin kasvaimen kasvu pysähtyy tai hidastuu.

Mahdolliset haittavaikutukset

Bevasitsumabin mahdollisia haittavaikutuksia ovat kohonnut verenpaine, nenänverenvuodot ja lisääntynyt virtsan proteiinipitoisuus. Hoito voi vaikuttaa myös haavojen paranemiseen.