Miten rintasyöpä vaikuttaa naiseuteen ja seksuaalisuuteen?

 • Rintasyöpä, leikkaus-, lääke- ja sädehoito sekä niiden sivuvaikutukset saattavat vaikuttaa merkittävästi myös minäkuvaan ja seksuaalisuuteen.
 • Jokainen potilas reagoi tilanteeseen eri tavalla ja sopeutuminen on hyvin yksilöllistä.
 • Rintasyöpäpotilas voi saada omasta pyynnöstä lähetteen seksuaaliterapeutin vastaanotolle saamaan tukea seksuaalisuuteen ja minäkuvaan liittyviin huoliin ja ongelmiin.

Rinnan leikkaus tai poisto sekä hiusten, kulmakarvojen, silmäripsien ja häpykarvoituksen tilapäinenkin lähteminen saattaa muuttaa ihmisen ulkoista minäkuvaa. Tämä muutos voi tulla potilaalle suurena yllätyksenä, eikä sopeutuminen tilanteeseen välttämättä ole helppoa.

Potilas saattaa huolehtia rakastaako oma kumppani ja jaksaako pysyä rinnalla, kun oma keho muuttuu. On luonnollista, että myös kumppani ja läheiset huomaavat muutoksen, mutta näkevät usein sen paljon vähemmän merkittävänä asiana kuin potilas itse.

Leikkauksesta toipuminen ja hoidot ovat raskaita ja saattavat aiheuttaa muutoksia parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen. On täysin luonnollista, että ajatukset erotiikasta saattavat olla kaukaisia kun voimavarat tarvitaan muualla. Syöpä ei tietenkään poista ihmisestä seksuaalisuutta, mutta saattaa muuttaa ja kyseenalaistaa sen pitkäksikin aikaa. Sairauden vaikutukset seksuaalisuuteen ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä.

Oma lääkäri ja hoitaja voivat ohjata potilaan seksuaaliterapeutin vastaanotolle saamaan tukea erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. He voivat neuvoa sopivia tuotteita, joiden avulla seksi voi olla nautinnollisempaa. Vaikka keskustelun aloittaminen seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on vaikeaa, usein on kuitenkin helpottavaa puhua asioista suoraan ja niiden oikeilla nimillä.

Lisää tietoa syövästä ja seksuaalisuudesta löydät Suomen Syöpäpotilaat ry:n Syöpä ja seksuaalisuus -oppaasta: https://www.syopapotilaat.fi/opas/seksuaalisuus-ja-syopa/
Asiantuntija: Tiia Ollikainen, syöpäsairaanhoitaja, HYKS Syöpäkeskus

Mikä on rinnan korjausleikkaus?

 • Rinnan korjausleikkaus eli rekonstruktio tarkoittaa uuden rinnan rakentamista leikatun tilalle.
 • Rekonstruktioleikkaukset ovat kehittyneet paljon viime vuosien aikana ja vaihtoehtoja on tarjolla monia.
 • Toimenpide on vaativa, mutta monelle tärkeä etappi toipumisen tiellä.

Lue lisää rinnan korjausleikkauksesta täältä.

Miten rintasyöpä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

 • Rintasyöpähoidot voivat alentaa hedelmällisyyttä.
 • Nuorille rintasyöpäpotilaille tarjotaan fertiliteettineuvontaa.

Rintasyöpähoitojen vaikutus hedelmällisyyteen on tunteita ja kysymyksiä herättävä asia, joka voi vaikuttaa voimakkaasti myös parisuhteeseen. Hedelmällisessä iässä olevan potilaan syöpähoidoissa pyritään ottamaan huomioon mahdollisuus hankkia lapsia myöhemmin. Joskus potilaalle voidaan tehdä esim. munasolukeräys. Joskus rintasyövän paranemisen kannalta on kuitenkin päädyttävä ratkaisuun, joka aiheuttaa pysyvän lapsettomuuden.

Mikäli rintasyöpä löydetään raskauden aikana, hoidot ja niiden eteneminen suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä gynekologien kanssa. Jos rintasyöpä todetaan imetyksen aikana, tulee imetys lopettaa välittömästi hoitojen aloittamiseksi. On hyvä tietää, että syöpä ei välity maidon kautta lapselle.

Miten kertoa rintasyövästä lapsille

 • Moni vanhempi pelkää kertoa lapselle rintasyövästä pyrkien näin suojelemaan lasta vaikealta asialta. Puhumattomuus kuitenkin ruokkii lapsessa epävarmuutta, pelkoa ja syyllisyyttä.
 • Avoimuus ja asioiden jakaminen tuovat lapsille turvallisuutta sekä lujittavat perheen sisäisiä suhteita.
 • Jos lapsi kysyy kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta, kerro se. Lapsi hyväksyy sen.

Lue vinkkejä siitä, miten rintasyövästä voi kertoa lapselle täältä.

Katso lisää:

Rinnan korjausleikkausLue lisää
Rintasyövästä kertominen lapselleLue lisää